A 21. század törvénye így nevezte a hamarosan megszülető hulladéktörvényt Peter Žiga környezetvédelmi miniszter. Tette ezt annak dacára, hogy a 140 paragrafust tartalmazó törvénytervezethez csaknem 300 módosító javaslatot nyújtottak be az ellenzéki képviselők. Ami testvérek közt is kétségbe vonja a kormány és a tárca szakmai hozzáértését, vagy, ami még rosszabb, jó szándékát.

Gyakorló polgármesterként napi kapcsolatban vagyok a „szeméttel és a szemétséggel”. A minap is valami környezettudatos polgártárs az általam vezetett település határában az éj leple alatt egyszerűen kiborít egy teherautónyi szemetet, majd angolosan lelépett. Az önkormányzatnak négyszáz eurójába került a hulladék eltakarítása, s hiába tettem feljelentést ismeretlen tettes ellen, annak kézre kerítése, az eddigi tapasztalatok alapján, legalábbis kétséges. Azt a négyszáz eurót jobb célra is fel tudtuk volna használni.
A szemétügy mindennapjaink részét alkotja. Egyre több van belőle, egyre drágább a gyűjtése, feldolgozása, elszállítása. Mert egyre többet szemetelünk. De majd az új törvény! Az majd elhozza a kánaánt!

Mert ez ismét az önkormányzatokat bünteti. A smer-es minisztérium ugyanis elutasította az önkormányzatok és a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) javaslatát, hogy a magántelkeken levő hulladékért ne az önkormányzat legyen a felelős. Az indok farizeusi. „Ha a telek tulajdonosa fizikai személy, tehát nem vállalkozó, az ilyen kötelezettség likvidálhatja az illetőt.” – nyilatkozta Maroš Stano, a minisztérium szóvivője a Hospodárske Noviny-nak. Magyarán: csak szemeteljen a polgár, amennyit jólesik neki, majd a község eltakarítja. Végső soron a többi polgár pénzén, hiszen a községi forrás, az közvagyon. Abból kevesebb jut iskolára, közvilágításra, kulturális rendezvényre, a gyerekek sportolásának támogatására. Ilyen egyszerű ez. A miniszter úr még ennél is tovább megy: „Olyan törvényt készítettünk, amellyel nem tudjuk rákényszeríteni a polgárokat, hogy a hulladékot osztályozzák, viszont olyan feltételeket teremtünk számukra, hogy megérje nekik osztályozni, s ha ezt teszik, kevesebbet fognak fizetni a hulladékért.”

Mit lehet ehhez hozzátenni? Elég aljas dolog az egy év múlva esedékes parlamenti választások kampánytémájává silányítani egy ilyen életbevágóan fontos törvényt. Mert a fentieket csak úgy értelmezhetjük, hogy a Smer minisztériuma odakacsintott a polgár felé: látod, a mi törvényünktől lejjebb megy a szemét ára! Aztán majd legyél hálás! Ha pedig az önkormányzat megemeli a hulladékdíjat, az már nem a mi dolgunk. Mi épp eleget teszünk azért, hogy megfojtsuk az önkormányzatokat.

Őry Péter
az MKP önkormányzati és közigazgatási alelnöke