1510kom2

(Videókkal frissítve) „Akkor leszünk méltó utódai az aradi mártíroknak, ha meg tudjuk teremteni megmaradásunk, gyarapodásunk és Dél-Szlovákia felzárkóztatásának alapfeltételeit" – jelentette ki Berényi József az MKP aradi vértanúk tiszteletére rendezett központi ünnepségén október 4-én, Komáromban. Az ünnepi megemlékezésen a magyar közmédia Virtuózok című népszerű komolyzenei tehetségkutató műsorának győztesei és a Hegyvidéki Solti György Zenekar adott gálaműsort.

A Magyar Közösség Pártja elnöke ünnepi beszédében kiemelte, ha az aradi vértanúkról esik szó, újra és újra hangsúlyozni kell, rajtuk keresztül mutatható be leginkább az, mennyire soknemzetiségű volt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc.

„Ez arra mutat rá, hogy micsoda óriási összekötő ereje volt a Kárpát-medencében a magyarságnak és a forradalom és szabadságharc eszméjének. Nem szabad tehát elfogadnunk azt a tézist, amelyet ma Szlovákia sok iskolájában tanítanak, hogy a szabadságharcnak elnyomó jellege volt a kisebbségek számára" – fogalmazott az MKP elnöke.

Berényi hangsúlyozta, az aradi vértanúk elkötelezettsége, elhivatottsága és állhatatossága példaértékű, hiszen akkor döntöttek, hogy beállnak a szabadságharc ügye mellé, amikor még nem lehetett tudni, hogyan alakulnak az erőviszonyok, és annak ellenére kitartottak mellette, hogy a Habsburg-császár többször is szabad távozást és amnesztiát ígért nekik.

„Kitartottak, mert azt mondták: bár minket vélhetően elítélnek és felakasztanak, a mi életünk árán azonban nagyon sok magyar honvéd megmenekülhet. Ezzel az önfeláldozással valóban rengeteg embert mentettek meg a bitófától és a biztos haláltól. Ezért kell és szükséges nekünk, magyaroknak emlékeznünk rájuk" – jelentette ki Berényi.

Véleménye szerint ez az emberi erő, kitartás és szellemiség kell, hogy a felvidéki magyarságot jellemezze, „mert ha ez nincs meg bennünk, nem tudjuk megvédeni iskoláinkat sem"– utalt a szlovák kormány magyar iskolákat fenyegető intézkedéseire az MKP elnöke, aki ördögi tervnek nevezte a kisiskolák bezárását érintő kormányzati határozatot. Szerinte ugyanis a bezárások mögött az a szándék húzódik meg, hogy „ti magyarok vesszetek össze, melyik faluban lesz iskola és melyikben nem."

Az MKP elnöke arra figyelmeztetett, a felvidéki magyarságnak ebbe nem szabad belemennie, s azt kell elérnie, hogy ez a törvény megváltozzon. „A jó hír az, hogy nemsokára parlamenti választások lesznek, és egy más parlamenti összetételnél lehet változtatni a törvényeken. Mi azon vagyunk, hogy a törvény megváltozzon, és hogy a kormány vegye komolyan: iskoláink közösségünk jelenét és jövőjét érinti" – jelentette ki.

Berényi József ünnepi beszédében úgy vélekedett, „igazán csak akkor leszünk méltó utódai az aradi mártíroknak, ha meg tudjuk őrizni kisiskoláinkat, s ha meg tudjuk teremteni megmaradásunk, gyarapodásunk és Dél-Szlovákia felzárkóztatásának alapfeltételeit." (felvidek.ma)