Csáky Pál EP-képviselő sajtóközleményt adott ki az európai szocialisták görögországi gazdasági helyzetét érintő megoldási lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap, a görögországi helyzettel kapcsolatos EP vita során a legmeglepőbb javaslat az európai szocialisták parlamenti frakcióvezetőjétől, Gianni Pittellától hangzott el. Idézem a jegyzőkönyvet: „Úgy hiszem, hogy helyes dolog vitázni az adósság átütemezéséről is, nem kényszerrel, hanem a 2012-es kötelezettségvállalások tiszteletben tartásával, amelyeket meg kell becsülnünk. És azt is hiszem, hogy el kell gondolkodnunk egy európai adósság-konferenciáról, amely megvitatná egy Alap létrehozatalát az adósságok felvásárlásáról, illetve kölcsönössé tételéről."

A javaslat feszültséget okozott magában a szocialista frakcióban is, arról nem is beszélve, hogy a szocialista miniszterelnökök egyike-másika teljesen mást mond otthon országa polgárainak. Robert Fico miniszterelnök kijelentései szerint akár népszavazásig is el kellene vinni a dolgot, ha bárki pénzt kér Szlovákiától mások adósságának csökkentésére- véli Csáky Pál. Az európai szocialisták ámokfutó javaslata viszont kölcsönössé szeretné tenni az adósságokat, ami a jelenleginél sokkal rosszabb helyzetet eredményezne, hiszen bárki felelőtlenül adósságba kergethetné magát mondván, hogy ott van mögötte a közös európai védőháló.

Most már csak azt kellene tudni, melyik szocialista hang a valódi – olvasható a sajtóközleményben. (csakypal.eu)