A Via Nova ICs nyárig esedékes tevékenységének részleteiről döntött az elnökség, a Komáromi járásbeli Búcson. Több téren is aktív szerepvállalásra lehet számítani az országos ifjúsági szervezet részéről, és már a 2016. márciusi parlamenti választásokról is szó esett.

Búcson többéves múltra tekint vissza a Via Nova alapszervezet, és az elnökség a helyi csoport munkájának méltányolásaként tartotta itt az ülését. Ez lehetőséget adott arra is, hogy a tömbmagyarsága miatt kiemelten fontos Komáromi járás vianovás fiataljai az országos vezetőséggel közösen beszélhessék át az ügyeiket.

A tavasz országosan is elég tevékeny lesz a szervezet tagjai számára. A kétnyelvűség gondolatának népszerűsítése és a névmagyarosítás terén is újabb megmozdulások várhatók a következő hónapokban. A közösségi amatőr sport is terítéken marad, a már hagyományossá vált, egyre többek által izgalommal várt Felvidéki Labdarúgó Bajnokság által. A nevezési időszak már tart, egy hónapon belül elkezdődnek a bajnokság megyei selejtezői. Néhány napon belül részletes tájékoztatás várható az FLB-ről. Folytatódik a Ki a vagány a vidéken? elnevezésű tehetségkutató sorozat, amely rendre nagy sikert arat a résztvevő gyerekek és szüleik körében egyaránt. Az év első felének legfontosabb eseménye ugyanakkor természetesen a III. Martosi Szabadegyetem lesz. Az előkészületek már javában zajlanak, a híradásokban pedig minden fontos újdonság megjelenik majd.

Az elnökség előzetesen tárgyalt a pontosan egy év múlva esedékes parlamenti választásokról is. Ezen a Via Nova, a Magyar Közösség Pártja fontos civil partnereként vesz részt, így tagjai az MKP listáján mérettetik meg magukat. A párt és az ifjúsági szervezet közti megegyezés értelmében, az MKP lista 10. helyén vianovás jelölt szerepel majd, de rajta kívül többen is helyet kapnak majd a névsorban. Személyi kérdésekről, a más ifjúsági szervezetekkel történt partneri egyeztetés után, a Via Nova ICs országos tanácsa dönt májusban.

A Via Nova ICs üdvözli a tényt, hogy idén a tavalyinál több gyermek kezdi meg tanulmányait magyar alapiskolában. A vezetőség reméli, hogy ebben a pozitív változásban, amiért sokan dolgoznak a maguk lehetőségei szerint, a Beiratkozási Körútnak is volt szerepe. Tőlünk keletről viszont sajnos nem jó hírek érkeznek: Kárpátalja erősen megsínyli az ukrajnai válságot és Ukrajna pénzügyi összeomlását. A helyzet nagyon súlyos, kárpátaljai nemzettársainkat harmadik világbeli szegénység fenyegeti. A Via Nova teljes együttérzését fejezi ki a nehéz helyzetbe került magyarok felé, és keresi a sürgős, kézzelfogható segítség lehetőségeit.

-ViaNova-