Az Európai Néppártok Női Tagozata, az EPP Women április 17-én tartott varsói konferenciájának fő témája a nők szerepe a demokrácia megerősítésében - a múlt és jelen összegzése volt.

Doris Pack nyitóbeszédében óriási sikerként értékelte és példaként állította a résztvevők elé Colinda Grabbar Citarovic köztársasági elnökké választását Horvátországban. Tavaly az elnökválasztási kampány idején tartott konferenciát Zágrábban az EPP Women, melynek egyik vendége volt Colinda Grabbar Citarovic. Beszámolt nem mindennapi karrierjéről, ambícióiról, melyeket végül siker koronázott annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások nem őt jósolták befutónak.

Majd a cseh Top 09 konzervatív párt női tagozata mutatkozott be és kérte felvételét az EPP Women soraiba, melyet a tagság egyöntetűen megszavazott. Ezt követően beszámolók hangzottak el a nők közéleti szerepvállalásának esélyeiről Albániában, Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Lengyelországban és Romániában (Erdélyben). Az előadók közül többen is kitértek a múlt rendszer jellegzetességeire, majd statisztikai adatokat tettek közzé alátámasztva a tényt, hogy még mindig nincs elég nő a közéletben, illetve a politikában. Albániában egyébként is nagyon ellenséges viszonyok uralkodnak a parlamentben, ezért a néhány bejutott női képviselőnek nagyon nehéz érvényesítenie az akaratát. Bulgáriában 10% nő van jelenleg a parlamentben, és Horvátországban annak ellenére, hogy a köztársasági elnök és az alkotmánybíróság elnöke nő, a parlamentben csak 25%-ban vannak jelen. Ebben az évben lépett érvénybe az a törvény, mely szerint a pártok jelöltlistáját 40%-ban nőknek kell kitölteniük. Lengyelországban is kvótával próbálják elérni, hogy a nők kellő létszámban vegyenek részt a politikában és kerüljenek vezető pozíciókba.

1504nok2A hallottak alapján Doris Pack leszögezte, hogy kvótarendszerre azért van szükség, mert a nők alaptermészete más, mint a férfiaké, és mivel nem elég törtetőek, gyakran a háttérbe szorulnak, holott a tulajdonságaikra, tudásukra, tapasztalataikra szükség van. Elmondta, hogy büszke arra, hogy ő is a kvótáknak köszönheti karrierjét. Mert ha nem lett volna kvótarendszer, soha nem kaphatott volna esélyt arra, hogy a tehetségét kibontakoztathassa. Jelenleg az Európai Parlamentben az Európai Néppártok csoportjában 30% a női parlamenti képviselők aránya, ami eddig a legmagasabb az EU történetében, valamint az Európai Néppártok csoportjának vezetőségében 50%-ban képviseltetik magukat a nők a bevezetett kvótarendszernek köszönhetően.

Doris Pack záróbeszédében arra kérte a résztvevőket, hogy minél több arab ország női aktivistáival, szervezeteivel keressék a kapcsolatfelvétel lehetőségét, hogy az EPP Women segítséget nyújthasson a konfliktusos, háborús zónákban. Majd bejelentette, hogy a legközelebbi nyári akadémia helyszíne Málta lesz, októberben pedig tisztújításra kerül sor a szervezet vezetőségében.

Gergely Papp Adrianna