„A kedvező megyei választások eredményei sarkalták a parlamenten kívüli MKP-tt a saját elnökjelölt állítására” – mondta Bárdos Gyula volt államfőjelölt a márciusi köztársaságielnök-választásról a Krasznahorkaváralján tartott ifjúsági táborban.

Az eredménnyel kapcsolatban kifejtette, a kedvező összefogással előnyösebb végeredmény születhetett volna az 5,1 százaléknál. „Nem az eredmény a fontos, hanem az, hogy az MKP önálló jelöltet állított. Nemzetközi súlya volt, mellyel jeleztük, nem vagyunk másodrangú állampolgárok Szlovákiában” – hangsúlyozta Bárdos. Jelezte, az aláírásgyűjtés is bizonyítja, van igény a közös összefogásra,  főleg a civil és a fiatalok támogatása által.  A kampányról elmondta: magyar nemzetiségi államfőjelölt esetében nem lehet pártérdeket szolgálni, hathatósan meg kell szólítani a többségi nemzetet is.
Államfőjelöltként is a magyar közösség helyzetére fókuszált, többek között bemutatva a gazdasági ellentéteket. Mint megfogalmazta, a média szereplések folyamán igyekezett megmaradni az objektív középúton.

Andrej Kiska államfővel kapcsolatban kifejtette, a második forduló előtt többet várt a jelölttől főleg a kisebbségi magyar állásfoglalással kapcsolatban. Hiányolta az érdemleges lépéseit, bár hangsúlyozta, pozitívan értékeli Kiska eddigi államfői tevékenyégét.

A novemberi helyhatósági választásokról elmondta: "Kevesen vagyunk, országos szinten csakis megegyezés útján lehetünk sikeresek... Nem szabad, hogy a személyes érdekek felülírják a közösségi érdekeket". (fma)