Plenáris ülést tartott a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) a Parlamentben. A november 20-i tanácskozást Orbán Viktor nyitotta meg. Az MKP-t Berényi József és Szigeti László képviselték.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében elismerően szólt az MKP eredményes szerepléséről az önkormányzati választásokon.

A határon túli magyarság képviselőit Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes köszöntötte. Mint elmondta: a magyar állam értelme és célja az, hogy a magyar nemzet fennmaradjon, és a magyar emberek életminősége javuljon. A magyar kormány a magyarság megőrzésén dolgozik, a nemzeti lét az egyetemes emberiség része. „Feladatunk a magyarság megőrzése, értékeink megtartása. „Az anyaországi, a Kárpát-medencei magyarság mellett a diaszpórában élő magyarság megtartása is fontos számunkra. Ennek az egyik eszköze a honosítás, a másik pedig a különböző támogatási formák" – jelentette ki a Semjén.
Orbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszédében felvázolta: 2014 a választások éve volt, mely során a magyar érdekképviselet erősödött a Kárpát-medencében. „Fontos választás volt Magyarországon is, nemzeti egység jött létre. A külhoni magyarok először vehették részt az anyaországi választásokon, így az egész magyar nemzet parlamentje alakult meg Budapesten" – hangzott el a XIII. plenáris ülés nyitányán.
Jelezte: a magyar kormány megteremtette az erőforrásokat a 2015 -ös szakképzés éve programhoz, kiemelt célunk a magyar nyelvű szakképzést biztosító Kárpát-medencei tanintézmények támogatása.

A jövő évre szeretnék meghirdetni a szakképzésben résztvevők számára egy ösztöndíjat, ennek köszönhetően kölcsönösen ellátogathatnak egymás intézményeikbe a külhoni diákok. A program kidolgozása még folyamatban van. A születendő ösztöndíj hosszú távú működtetését a kormány az egyik legfontosabb nemzetpolitikai céljának tekinti.

A kormányfő megnyitóját követően a határon túli magyarság képviselőinek tájékoztató felszólalásai következtek. (felvidek.ma)