Öt hete további 3 település mellett Kisújfalun is kifüggesztettük a vasútállomás magyar nyelvű megnevezését. Két nappal később a Matica slovenská „ellenőrei“a táblaállítás körülményeiről tartottak helyszíni terepszemlét Kisújfalun.

Tegnap (március 21-én) Kéménden, Oroszkán, Ipolyságon és Barsbesén függesztették ki az MKP tisztviselői és tagjai együtt a helyi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel a vasútállomások magyar megnevezését. A kéméndi táblaállításnak azonban érdekes előzményei voltak. Délelőtt a községi hivatal telefonvonalai „égtek“ a belügyminisztérium hivatalnokainak hívásai miatt. A vasúti rendőrség járőrei a helyszínen ellenőrizték a táblakifüggesztés körülményeit, pontos helyét. A párkányi rendőrőrs rendőrei is ellátogattak Kéméndre, hogy terepszemlét végezzenek. Azonban ezek sem tántorították el a szervezőket, sőt megerősítettek bennünket abban a meggyőződésünkben, hogy a helyiek igénye alapján a vasútállomásuk megnevezését anyanyelvükön hirdető tábla kifüggesztése helyes cselekedet. A végső célunk azonban az, hogy a hivatalos, magyar  nyelvű megnevezés mihamarabb az állomás épületének homlokzatára kerüljön, az évtizedek óta ott levő szlovák nyelvű megnevezés mellé.

Vagyis a helyzet fokozódik, a Matica slovenská ellenőreit felváltotta a karhatalom. Ez a tény viszont legalább két gondolatot ébreszt. A karhatalom demonstratív fellépése azt az érzést kelti bennünk, hogy a közlekedési tárca ígérete, mely szerint idén ősszel a törvényhozás elé benyújtja a vasúti törvény módosítását, mely lehetővé teszi a vasútállomások szlováktól eltérő nyelvű megnevezését, sajnos nem biztos, hogy őszinte. Félrevezethették a civileket is. A másik gondolat pedig az, hogy elkezdődött egy erőteljes küzdelem az ország, ezen belül Dél-Szlovákia arculatáért, jellegéért. Persze, a karhatalom ezt magyarázhatja azzal, hogy az érvényes törvények betartását ellenőrzi. De melyik törvényét: a kisebbségi nyelvhasználati törvény, vagy pedig a vasútról szóló törvény betartását?  Mivel Kéménden nem közterületen, hanem magánterületen történt a tábla kifüggesztése, a karhatalom képviselői belátták, hogy tehetetlenek. Demonstratív fellépésük azonban előrevetíti: korántsem fejeződött be az MKP és a civilek erőfeszítése, nem léptük még át a Rubicont. Figyelemfelkeltésként és a helyi igények kifejezésre juttatásaként további táblákat kell kihelyeznünk.

Farkas Iván, az MKP alelnöke