A héten ismét ülésezett az Európai Parlament Petíciós Bizottsága (PETI). Az ülés első félnapjának vezetését Csáky Pál látta el.

A PETI napirendjét maguk a polgárok határozzák meg, hiszen az üléseken a beérkezett petíciók megválaszolását és a felvetett problémák megoldását tárgyalják. Ezúttal a tárgyalt témák között szerepeltek fogyasztói jogok, környezetvédelmi és energetikai kérdések is.

Csáky Pál szerint az Unió polgárainak nagy szükségük van erre a bizottságra, mivel ez az európai demokrácia egyik megjelenítője. „A Petíciós Bizottság az elsőszámú kapocs az uniós polgárok felé az EP intézményrendszerén belül. A petíciós jog az uniós polgárságból fakadó jog, amely alapján az Unió polgárai konkrét javaslataikkal, észrevételeikkel és panaszaikkal kereshetik meg az Európai Parlament Petíciós Bizottságát az uniós jog biztosította kereteken belül.
A leköszönő titkárral

A tudatos polgárok keresik annak lehetőségét, hogy véleményüket vagy egyet nem értésüket valamilyen közvetlen módon kifejezhessék az intézmények felé. A petíciók, amelyek ma már elektronikus úton is beadhatók, erre adnak lehetőséget mindenkinek " – írta a felvidéki magyar EP képviselő facebook falára.

Az ülésen elbúcsúzott a nyugdíjba vonul bizottsági főtitkár, aki 12 éven keresztül koordinálta és irányította a PETI titkárságát. Így helyette ezentúl más fogja ellátni a titkárság vezetését. (csakypal.eu)