Az ausztráliai Melbourne-ban február 22-24. között rendezték meg a "Hungarofest" fesztivált, melynek kiemelt vendége volt a pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes. Fellépésük előtt Berényi József MKP-elnök mondott beszédet.

A Szőttes 2013. február 18-tól március 10-ig a Melbourne-i Magyar Központ meghívására Ausztráliában és Új Zélandon vendégszerepel. A melbourne-i fesztivál után február 25-27 között táncszemináriumon vesznek részt, 28-án Canberrába utaznak, ahol március 1-jén lépnek fel. Március másodikán Sydneyben lépnek színpadra. Új Zélandon március 6-8 között lesznek, 10-én érkeznek vissza Pozsonyba.

A Magyar Közösség Pártjának elnöke egy hétre utazott Ausztráliába a melbourne-i fesztivál  szervező Fodor Sándor (Hungarian Community Centre) meghívására. A Szőttes nagy sikerű fellépése előtt rövid beszédet tartott:

"Ahogy Önök között tapasztalom, úgy nekünk is rendkívül fontos a magyar nyelv használata, a magyar kultúrának az ápolása. Amit ránk hagytak apáink, nagyapáink, tovább akarjuk vinni abban a Szlovákiában, amely 1993 óta önálló ország. Mi, akik a Felvidéken élünk, a magyar kultúrát tekintve nagyon sok mindennel büszkélkedhetünk. Jókai Mór Komáromban alkotott, de ugyanúgy Mikszáth Kálmán is ott született, Madách Imre Ember tragédiája is, Rákóczi Ferenc is Borsiban, Kassa mellett egy kisközségben, Márai Sándor Kassán született... és még hosszan folytathatnám a magyar kultúra és történelem nagyjainak a sorát. Az, hogy nem akarjuk feladni kultúránkat, nyelvünket, Önök is tapasztalhatták ez alatt a két nap alatt. Nagyon sok emberrel beszéltem. Éreztem azt is, hogy - a Duna Televíziónak köszönhetően is - ismerik a mi a gondjainkat, problémáinkat. Sokat küzdünk azért, hogy megmaradjanak iskoláink, kultúránk, anyanyelvünk. Nem egyszerű, hiszen Szlovákiában nemzetállam építése folyik, ami azt jelenti, hogy a kisebbségeket igyekeznek asszimilálni vagy rávenni arra, hogy hagyják el az országot. De mi nem ezt az utat akarjuk járni. Azt mondjuk, hogy a nyílt Európában mindenkinek helye van ott, ahol született, mindenkinek lehetőséget kell adni arra, hogy megőrizhesse anyanyelvét, ápolhassa kultúráját. Mi magyarként akarunk élni Szlovákiában. (...) Kérem Önöket, ausztráli magyarokat, hogy a továbbiakban is legyenek velünk szolidárisak, mi is hasonlóképpen leszünk Önök irányába." - mondta Berényi József. Felhívta  a figyelmet arra is, hogy a Szlovákiában élő magyarok nem vehetik fel szabadon a magyar állampolgárságot. Hangsúlyozta, hogy a felvidéki magyarság üdvözletét a Szőttes a dal, a művészet nyelvén tolmácsolja.

Forrás: Felvidék.ma

IFrame