Másodszor adományozott Bodroköz magyarságának megmaradásáért helytállási díjat az MKP Tőketerebesi járási elnöksége. Idén Szalay László és Bárány István részesültek elismerésben.

Ennek a díjnak az odaítéléséről a beérkezett javaslatok alapján a járás elnöksége döntött. A múlt évben Horkay Árpád és Erdélyi Zoltán kapták a díjat. Bárány István, Ladmóc polgármestere és a királyhelmeci római katolikus lelkész Szalay László Olyan embereknek, akik munkájukkal hozzájárultak az itt élő magyarság megmaradásához, nem csak a "hivatalos munkájuk" során, hanem a civil szervezetek vonalán kifejtett tevékenységüket tekintve is - mondta Szuperák Mária, a Magyar Közösség Pártjának tőketerebesi járási elnöke.

A kitüntetetteknek a Bodrogköz őrangyalát ábrázoló szoborral fejezték ki köszönetüket. A díj átadó ünnepségen mondott beszédében Berényi József az MKP elnöke az elismerésben részesültek életművét és a magyar közösség megmaradásáért és fejlődéséért tett erőfeszítéseit méltatta. Abban az időszakban amikor az asszimiláció jelenségének negatív hatásaival napi szinten kell megküzdeniük a helyi közösségeknek, kiemelkedően fontos, hogy legyenek olyanok, akik példaértékű módon járnak elől a magyarság megmaradásáért vívott harcban - hangsúlyozta. "A díjazottak elismerése nem csupán köszönetünk kifejezése miatt fontos, hanem azért is, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre az emberekre, akiknek sokat köszönhet a felvidéki magyarság" - tette hozzá.

Az ünnepségen átadták a közelmúltban elhunyt Vaszily Mária pedagógus, kórusalapító Csemadok életműdíját is a családi hozzátartozóknak.