Somogyi Szilárd (ma7.sk/Podcast) beszélgetett Berényi Józseffel az október 29-i választások tapasztalatairól.

Gratulálunk az eredményedhez, amit elértél a Nagyszombat megyei választásokon, mondjuk úgy egyéniben is, tehát a megyeelnök posztra. Min múlott az, hogy nem lett meg az első hely?

Köszönöm szépen és ezúton is köszönöm mindenkinek akár közösségi hálón, akár más formában támogatott majd gratulált. Az, hogy nem sült el a magyar kapanyél, ahogyan ezt korábban fogalmaztam nagyon sokszor a kampány során, annak volt köszönhető, hogy volt ugyan 8 szlovák nemzetiségű jelölt, de nem tudták hozni regionálisan a szavazatokat. Jozef Viskupičnak volt egy nagyon ügyes húzása, azon a térfélen, ami a kormánykoalíciót és az ún. progresszív, liberális térfelet illeti nem volt a 8 között rajta kívül jelölt. De azért jelentősen csökkent a támogatottsága az elmúlt 5 évvel ezelőtti eredményhez képest az én eredményem pedig jelentősen javult, majdnem kétszeresét kaptam, mint 5 évvel ezelőtt.

Próbáljam magam diplomatikusan, becsomagoltan kifejezni, tehát azért 1-2 hónappal a választások előtt voltak bizonyos hangsúly különbségek a Szövetségen belül éppen konkrétan a te indulásodat illetően. Ennek voltak esetleg még valamilyen utózöngéi, amiről úgy gondolod, hogy befolyásolhatja az eredményedet?

Az, hogy néhány pártvezető, tisztségviselő, akik nem az MKP Platformhoz tartoznak, lenyilatkozták, hogy nem vagyok legitim jelölt, nem fognak támogatni semmiképpen, ez azért azt mutatta, hogy magyar vidéken nagyon komoly kampányt kell folytatnom ahhoz, hogy igazoljam, hogy jó jelölt vagyok továbbra is. Örülök neki, hogy ez egyébként sikerült, ha már az én személyemről beszélünk, ugye az egyik ilyen negatív bélyeg, amit megkaptam, azért nem vagyok jó jelölt, mert megosztó személyiség vagyok. Hát a választások nem ezt mutatják.

Ha jól tudom, ha a feljegyzéseim nem csalnak, akkor te megközelítetted a 40 ezer szavazatot, tehát több, mint 38 ezer szavazatot kaptál?

Igen.

Egyértelműen mondhatjuk, legalább is a magyar közösségen belül azért nem voltál megosztó személyiség.

Nem, egyáltalán nem. Ha falukra lebontva megnézzük az eredményeket, akkor egyértelmű, hogy 70, 80, sőt 90% -a választott a résztvevőknek.

Lehet, hogy ők tudomást sem vettek arról, hogy itt volt a párton belül mosolyszünet van?

Vagy éppen demonstrálni akarták azt, hogy melyik oldalon állnak.

Tehát ez egy határozottabb kiállás is volt.

Igen. Valakinél biztosan az. Mások nem is regisztrálták ezt, mert annyi gond van - Covid után vagyunk, háború, energiaválság stb. Nem feltétlen, hogy ezt a párton belüli béka-egér harcot regisztrálták. A választók egy része viszont szerintem egyértelműen demonstrálni akarta, hogy már pedig elfogadják a személyemet és örülök neki, hogy ezt a bélyeget a választók mosták le a médiákból és nem rólam, mert rajtam ez sosem volt. Nem vagyok megosztó, még ennyi év után sem.

Azt elmondhatjuk, hogy régi motoros vagy a politikában, ha használhatom ezt a kifejezést, de erről akkor inkább a beszélgetés második részében ejtsünk pár szót. Azt szeretném megemlíteni, hogy valószínűleg azért a párton belül mondjuk úgy ellenoldal komolyan vette, hogy a támogatást megvonja tőled. Egy gyors kis mérleget csináltam a párt Országos Tanácsának elnöke, Sólymos László, illetve a Híd Platform elnöke, Rigó Konrád október hónapban egyetlen posztot sem helyezett el a közösségi oldalon, ami nemhogy a te személyed támogatását illette volna, azzal nem számoltam, hogy olyannal találkozom, de ami magán a választáson való Szövetség-i támogatást kérte volna az ismerősi körétől. Ketten kb. 40 posztot raktak fel augusztustól októberben, amiben az aradi vértanúktól, az ukrán helyzeten keresztül, az LGBT kommunitáson keresztül mindenről szó volt, csak épp nem a legközelebbi választásokról.

Köszönöm szépen a megjegyzést. Megmondom őszintén, hogy én nem is figyeltem ezt a dolgot. Egyáltalán nem követtem. Ami viszont fontos és szeretném hangsúlyozni, hogy mind Dunaszerdahelyen, mind Galántán a csapat egységesen kampányolt és ez biztos, hogy hozzájárult a sikerhez. Elvonatkoztatnék attól, amit néhány csúcs pártvezető vagy platformvezető csinált, mondott. Itt Dunaszerdahelyen is volt nemcsak MKP Platform jelölt, hanem volt más – 1 Híd és 1 Összefogás Platform jelölt. Egységesen kampányoltunk. Mindjárt az elején, az első összejövetelen Menyhárt József feltette a kérdést, mint a dunaszerdahelyi kampányfőnök, ezúton is köszönöm a munkáját, hogy akkor 6+1 megyeelnökjelölt kampányt vagy 8+1 kampányt folytatunk. Minden érintett azt mondta, hogy 8+1 kampányt folytatunk és ez meg is lett. Galántán még egyszerűbb volt a helyzet, mert ott ez kezdettől fogva nem volt kétséges.

Bocsáss meg a hallgatók kedvéért, mondd el röviden, mi a lényege a 8+1-nek!

Közös kampány. Tehát minden faluban, minden mediális oldalon, mindenhol közösen kampányoltunk, egységesen léptünk fel. Ez a közösségi hálóra is érvényes volt. Ez kicsit felülírta a pártvezetésnek, hogy mondjam időnként fals hangjait. Ez kétségkívül segített. Emellett a sikernek van még néhány más oka is. Nem fontossági sorrendben mondom. Sokat jelentett, hogy voltak megyei eredményeink, tudtunk az embereknek mit felmutatni az elmúlt 5 év alatt. Ezen túl egy kis szerénytelenség nélkül hagy mondjam azt, hogy én igazi politikai terepmunkásnak tartom magam. Tehát engem nemcsak a választásokkor látni, eljárok mindenhova, ahová meghívnak és van időm. A kollégák szoktak is rajtam nevetni, hogy mérhetetlen mennyiségű gulyást megbírok enni nyáron a különféle főzőversenyeken, meg falunapokon. No, de hát egy rendes politikus ezt csinálja. Ott a körülményeknek köszönhetően, jókedv van, az emberek korlátok nélkül jönnek oda és beszélgetnek velem. Ez egy rendkívül fontos dolog.

Elmúlt már az az időszak, mikor mondjuk úgy választói fogadóórát tartottak irodákban.

Annak semmi értelme, oda a választó nem jön. Ki kell menni a választók közé. És ennek is köszönhetően az itteni polgármesterekkel, szinte mindegyikkel jó kapcsolatban vagyok, sőt a barátaim. A dunaszerdahelyi, galántai magyar polgármesterek, most fantasztikusan mögém álltak. Köszönöm szépen megint nekik, minden fajta platform tekintet nélkül. Tényleg éreztem az egyértelmű kiállást amellett, hogy rám kell szavazni a településeken az embereknek. Ez sem 2013-ban sem 2017-ben nem volt ennyire egyértelmű. Ez is a sikernek az egyik oka volt. Ide tudnám sorolni továbbá a történelmi egyházak segítségét, amit szintén köszönök. Sok polgári társulás vezetője szintén ezt megtette.

Lehet mondani, hogy Te egy közös jelölt voltál.

Nyilván ez az eredmény nem egy embernek köszönhető, nem csak 8 embernek, hanem ez egy sikeréhes közösségnek volt köszönhető, akik, még egyszer mondom, nem tekintettek rám megosztó személyiségként. Talán az utolsó, amit még a siker okaként mondanék, hogy alelnökként ez egy kicsit olyan intellektuális kihívás volt, hogyan indoklom indulásomat (…)

(…) A szlovákok felé is a TV vitákban az üzenetem az volt: azért indulok, mert meg akarjuk mutatni, hogy egy magyar nemzetiségű elnök is el tudja vezetni ezt a megyét gond nélkül úgy, hogy otthon érezze magát a szlovák és a magyar, meg a roma is, meg mindenki. És ezt elfogadták a szlovákok és a magyarok is egyébként. Az más kérdés, hogy a szlovákok nem szavaztak rám, de ezzel az érvvel szemben nem tudtak mit csinálni.

Értem. Jó, hogy említetted a parlamenti választásokat. Tehát a mostani október 29-i párhuzamos megyei és helyi önkormányzati választások egy előmérkőzése volt a bármikor bekövetkezhető parlamenti változásoknak. Milyen hatása tud ennek lenni, vagy fognak-e ez tükröződni a megyei és önkormányzati választások eredményei akár egy rendes időben, ’24-ben vagy akár egy előrehozott parlamenti választás eredményében?

Ez a politológiai kérdés. Egész országos szinten most elmondható az, hogy az emberek a folytatásra szavaztak inkább. Nagy a bizonytalanság a Covid után, a háború miatt, az energiaválság miatt. Nem akartak most kísérletezni az emberek. A legtöbb helyen megkapta a bizalmat az, aki eddig dolgozott, párthovatartozásra való tekintet nélkül. Mert azzal, hogy Viskupič nyert, Jurinová – Oľano nyert Zsolnán, ez nem azt jelenti, hogy az Oľano jól szerepelt, mert ha megnézzük parlamenti képviselőiket akkor nem jutottak be szinte sehova. És olyan emberek nem jutottak be, mint Michal Šipoš – a parlamenti frakció elnöke. Pedig borzasztó nagy mediális tere volt az elmúlt 2 és fél évben. Rengeteget szerepelt, a nevét megismerték és ott büntették az Oľano-t, hogy ezek az emberek, akik országos szinten profilálódtak, nem jutottak be. Sajnos Grendel Gábor sem. Mégiscsak magyar emberről van szó. Ő sem jutott be Pozsonyban, pedig volt korábban pozsonyi képviselő. Tehát ezeken a választásokon a választók hihetetlenül következetesen és racionálisan döntöttek végig. Lehet néhány kivétel van, de a kivétel erősíti a szabályt.

Tehát más nevek sem jutottak be: Ondrej Dostál, Osuský

Ezek mind SAS-esek. Pl. Mierna, Szakolca polgármester asszonya sem jutott be. Ő is Oľano-s. A büntetést nem Viskupičon és Jurinován kell lemérni, hanem azokon, akik a parlamentben ülnek.

És akkor visszatérve a kérdés alapjához, hogy milyen kihatásai lehetnek ennek a választásnak a parlamentire? Tehát 2 különálló. Szerinted a választók tudatában 2 különálló egységről van szó és a kettőnek semmi köze egymáshoz? Vagy pedig várhatjuk azt, hogy lesz lecsapódása a parlamenti választásokban, vagy folytatása lesz ennek az eredménynek.

Nyilván más párt függvényében nehezebb még mondanom valamit, vagy következtetést levonnom, mint a saját pártunkkal, a Szövetséggel kapcsolatban. Biztos, hogy ez a választási eredmény jelentős mértékben hozzásegít bennünket ahhoz, hogy meg legyen az 5%, de önmagában messze nem elég. Épp azért, mert más a megyei szavazás. Itt megint inkább emberekre szavaztak és nem pártokra. Az eredményre szavaztak,  kevésbé a Szövetségre. Ugyanakkor Szövetség színeiben indultunk. Tehát a parlamenti választásoknál biztos, hogy ma a Szövetség jobban áll, mint a megyei választások előtt.  De a nagy kérdések, amik nagy európai kérdések, a nagy energetikai válság kérdései, a migrációs válság, az LGBTI közösséghez való viszonyulásunk, a saját jogainkhoz való viszonyulásunk, ezek azért a megyei választásokon kevésbé rezonálnak. Itt arról szólt, hogy mennyi pénzt tudtunk idehozni, melyik iskolákat újítottuk fel, milyen utakat újítottunk fel stb.

Értem, tehát a helyi lokális, regionális megoldások, ugye.

Az országos választáson már nehezebb lesz felmutatni, hogy pontosabban mit akarunk, hogyha nagyon heterogén marad a Szövetség. Tapasztaljuk 3-4 vélemény is napvilágot lát egyazonos témával kapcsolatban a vezető tisztségviselők részéről.  Ez egy nagyon komoly kihívás. Viszont még az is fontos, hogy analóg helyzet – Peter Pellegrininek 1 helyen lett megyeelnöke, ez éppen Nyitra megye, ahol ugye Udvard polgármestere Becík nyert. És mindjárt azt mondta, hogy ő neki a parlamenti választásokon is nagyon előkelő helyen kell lennie. Félreértés ne essék, én nem magam érdekében mondom, mert én a 150-dik voltam ’20-ban is, és most is szívesen leszek 150-es, ha az az igény a parlamenti választásokon.

Akkor ezt biztosra vehetjük, hogy szeretnél indulni a parlamenti választásokon?

Hát ez úgy mond kötelező. Több mint 38 ezer karika 2 járásban. Ezek után nem lehet, hogy ne legyek rajta a parlamenti listán. (…)

(…) De még egyszer mondom, nem rólam szól a történet, hanem arról, hogy azért itt a pártban nagyon komolyan figyelembe kell venni, hogy kik azok, akik odaálltak és mandátumot szereztek sok karikával, amikor majd a regionális listaállítás megtörténik. Ez azért nem úgy van, hogy én most párttisztségviselő vagyok, de nem mérettettem meg magam, de azért ott akarok lenni a mit tudom hányadik helyen az első tízben. Ezt meg kell nézni, hogy ki mennyit hozott, még egyszer mondom nem magamról beszélek, mert én már ’20-ban 150-es voltam.

Jóska figyelembe kell vennünk a műsoridőnket. Ezt a témát talán egy következő folytatásban újból kezdeményezhetnénk. Miben látod Te annak az okát, hogy Pozsony, a pozsonyi média, akár a nyomtatott, akár az elektronikus, szinte tudomást se vesz a Szövetség eredményéről. Mind ahogy vice-verza lássuk be, hogy a szlovákiai magyar sajtó jelentős része mintha nem foglalkozna a magyar eredményeken kívül mondjuk úgy a szlovák eredményekkel vagy nem magyar eredményekkel.

Megdöbbentő volt, hogy a választások utáni TV műsorokban pl.  az én eredményemet az egyik vezető politológus a TV-ben úgy értelmezte, hogy nagy paradoxon, hogy alelnökként gyakorlatilag kihívója volt az elnöknek és a második lett. Hát ezt elemezni kell, hogyhogy ő a második lett. Hát úgy, hogy amint mondtam és ezt a TV vitákban, szlovákban is elmondtam, meg akartuk mutatni, hogy egy magyar is el tudja vezetni a megyét, és ez sok-sok szavazatot hozott. Tehát ezt elfelejtette hozzátenni. Látszik, hogy a szlovák média, vagy a szlovák közvélemény, a politika úgy vélte, hogy a klasszikus magyar politizálásnak, amit most a mi értelmezésünkben a Szövetség jelent, hogy annak gyakorlatilag vége. Jó még itt elvergődnek kicsit a fiúk, de már a parlamenti bejutás nem lesz aktuális, és akkor jönnek a szlovák pártok magyar platformjai, kirakat képviselői.

Akkor újból, mint hogyha egy új kaleidoszkópot állított volna fel a szlovák média, amibe már a Szövetség, tehát a magyar párt nem játszik az első vonalban szerepet?

Pontosan így van és őket ez most meglepte nem is örülnek ennek a változásnak. A koncepcióba nem illik bele.  A bejutási esélyünket minden normális embernek látni kell. Ezzel a helyzettel nem tudnak mit kezdeni, ami viszont azt a következtetést vonja maga után, hogy a következő választásokkor magunkra leszünk utalva. Az a jellegű általános szlovák demokrata-liberális konzervatív támogatás, ami korábban az MKP-nak megvolt, hogy legyenek ott olyan magyarok, akikkel szót lehet érteni már nincs meg.  Amikor szétesett a párt, akkor is meghatározták ki a jó magyar, kit támogatnak a szlovákok és kit nem. Most már nincs ilyen. Most már csak rossz magyar van. Történetesen, mindenki rossz magyar, aki etnikai politizálást akar és aki esetleg nem szidja reggeltől-estig Orbán Viktort, meg nem ujjong az ukrán nemzetiségi politikáért. Tehát azok, akik nem ilyenek, azok mind a felesleges rossz magyarok kategória, mi bizonyos szempontból odatettük újra a polcra ezt a kategóriát, hogy azért mégiscsak itt vagyunk, mégiscsak akarunk valamit elérni most regionális és helyi szinten és utána országos szinten.

Hát az indulás mindenképpen jó. Abban megegyezhetünk, ugye?

A kiindulópont nagyon jó, de nagyon okosan kell a jövőt alakítanunk, hogy ezt a Szövetséget, amit most sikerült a választópolgárokkal kialakítani, hangsúlyoznám, sokkal szorosabban talán, mint a Szövetség belső ereje vagy a belső, hogy mondjam kötődései. Ma a mi kötődésünk a választókhoz nagyon nagy, legalábbis most én Nagyszombat megyéről tudok beszélni, de Nyitrán ugyanez van, meg a többi helyen is. Hogy ezt meg tudjuk őrizni, ez egy nagyon nehéz, de nagyon szép és felelősségteljes feladat. (forrás: ma7.sk)