A Szövetség adománygyűjtési akciójához kapcsolódva nyílt meg Köbölkúton az a nagykapacitású raktár, amelybe a környék falvaiból összegyűlt adományok kerülnek elhelyezésre.

A gyűjtést Bolya Szabolcs az MKP platform Érsekújvári járási elnöke koordinálja. „Öt településen - Barton, Kisújfalun, Köbölkúton, Kürtön és Muzslán – gyűjtötték össze az adományokat, amelyek aztán ide kerültek a köbölkúti nagyraktárba. A raktárhelyiséget Halász Róbert, a Profmat Kft. tulajdonosa bocsátotta a rendelkezésünkre. Ezen a központi gyűjtőhelyen helyi önkéntesek veszik át és rendezik el az összegyűlt tárgyakat és élelmiszert, amely már több teherautónyi rakományt kitesz.

Az első szállítmány ma kora reggel indult útnak Makkosjánosira” – fejtette ki Bolya Szabolcs. Hozzátette, mind a vállalkozók, mind a lakosok nagylelkűen adakoznak, amiért nagy köszönet jár.

Retkes János vitte át a határon a segélyszállítmányt. Elmondta, bár hosszú sor várakozott a határon, őket előreengedték egy külön sávban. A helyszínen már várta őket Vincze István, a Beregszászi Kistérség elöljárója.

A humanitárius segélyt a makkosjánosi görögkatolikus templomban rakták le a helyi asszonyok és a plébános segítségével.

A színmagyar, 2800 lakosú falu népe örült az adományoknak, amely holnap kerül kiosztásra.

Általában csak az asszonyok vannak otthon, akiknek jól jön a segélycsomag, hiszen a férfiak helyett is ők dolgoznak, a nagyobb mezőgazdasági gépeket azonban nincs, aki működtesse. A belső menekültekről is gondoskodniuk kell, akik a tornateremben és panziókban vannak elhelyezve. Bomba errefelé nem robbant, de napi szinten van légiriadó” – osztotta meg portálunkkal tapasztalatait Retkes János. (Forrás: ma7.sk, Bokor Klára)