Várható volt, hogy miután az MKP és az Összefogás platformja kifejezte fenntartásait Jakab Elemérek a Szövetség Országos Tanácsába való jelölésével kapcsolatban a Híd-platform részéről, szükség lesz valakit megtalálni és kikezdeni a nemtetszés-nyilvánítók közül – mutatott erre rá Száraz Dénes, a ma7.sk publicistája a ma megjelent cikke szerint .

Szemle: 
A cikkíró szerint azért esett a választás Berényi Józsefre, az MKP platformvezetőjére, mert "ugyan nincs egy súlycsoportban Jakabbal, de hát szerintük úgy az igazi, ha nagyot csattan a revans. Még véletlenül sem Sólymos László hidas platformvezér két évvel ezelőtti pozsonyi ámokfutását, éjszakai randalírozását vették elő a kötekedők, hanem a régi beidegződés szerint az MKP képviselőjét. Most pont azok kívánják politikai nyugdíjba küldeni Berényit, akik Bugárba lehelnek újra és újra életet.

De vajon mi lehet, ami miatt ennyire Berényi ellen hangolja a felvidéki média Híddal régebben is rokonszenvező és a nemzeti irányvonallal mindig is szembe helyezkedő részét? Száraz Dénes  szerint "Valószínűleg ennek az oka Berényinek a platformok feleslegességére és a teljes egység kialakulását hátráltató jellegére vonatkozó kijelentése, amivel a közelmúltban kirukkolt: El kell gondolkodni egy platformok nélküli Szövetségen. A különböző platformérdekek veszélyeztetik az egyesült párt működést, és hosszú távon Berényi szerint kivitelezhetetlen, hogy egyszerre építsenek platformokat és Szövetséget! Már az egyeztető tárgyalások folyamán érezhető volt a kívülállók számra is, hogy a platformok akadályozni fogják majd az egységes fellépést, viszont aki akkor ennek a fenntartásának hangot adott, azonnal rásütötték a Szövetség létrejöttének fékezését. Veszélyes precedenst teremtett Jakab jelölése is a Szövetség Országos Tanácsába, főleg annak tükrében, hogy ebbe az elhibázott és csak felesleges vitát eredményező jelölésbe a párt országos szerveinek nincs is beleszólása, csupán nemtetszésüket fejezhetik ki."

A cikkíró emlékeztet arra, hogy az idén megyei és helyhatósági választások lesznek,  joggal merülhet fel újabb kérdések:

  • Milyen beleszólása lehet a Szövetségnek a jelöltek kiválasztásába, illetve jóváhagyásába, ha ez ugyanúgy személyi kérdésnek minősül az alapszabályzat értelmében, mint az OT-tagok jelölése?
  • Milyen jogkörrel fognak rendelkezni a Szövetség helyi és járási szervezetei, ha a platformok helyi és járási szervei hozhatnak ebben is döntést.
  • Nem jelentenek-e egyfajta felesleges duplicitást a Szövetség és a platformok helyi és járási szervezetei?
  • Számtalan járási konferencia és évzáró közgyűlés…Esetleg éppolyan egymásnak feszülések, mint az önálló pártok idején?

A publicista rámutatott, hogy "a túl széles jogkörökkel felruházott platformok hátráltatják a valódi egység kialakulását, és magát az egyesült pártot teszik gyenge, formális kinézetű párttá. Ezzel ellentétben arra kellene törekedni, hogy a Szövetség alapszervezeteinek, járási és kerületi szerveinek megalakulása után az egység érdekében a három platform váljon előbb formálissá, majd szívódjon fel a Szövetség kötelékébe. Meg kellene viszont vizsgálni, hogy melyik platform tartaná kedvezőtlennek ez a folyamatot, melyik ragaszkodik foggal-körömmel az előéletéhez?!"

Magyarországon az idén országgyűlési választást tartanak. "Ott tartunk, hogy amikor a Szövetség elnöke részt vesz a Fidesz kongresszusán, a Híd platformja ezt nehezteli, vagy amikor a Szövetség MKP platformja a március 15-ei budapesti békemenetben való részvételre buzdít a Felvidéken, a többiek hallgatnak. Ahogy fogalmaznak, „arra kérjük platformunk tagjait, szimpatizánsainkat, aki tud, vegyen részt a megmozduláson, hogy legalább így, szimbolikus módon kifejezzük támogatásunkat Orbán Viktornak és a nemzeti kormánynak.” - olvasható Száraz Dénes jegyzetében

A forráscikk itt olvasható: https://ma7.sk/tollhegyen/kinek-a-platform-kinek-az-egyseg