Ukrajnában tiltólistára került Forró Krisztián, a Szövetség elnöke. Erről november 3-án vett tudomást az Ungvárba tartó pártelnök. A Szövetség ezt az eljárást elfogadhatatlannak tartja.

A Szövetség elnökét hivatalosan sem az ukrán fél, sem a szlovák külügyminisztérium nem tájékoztatta arról, hogy az ukrán határrendészeti miért tartóztatták fel az ukrán határon.

Nem hivatalos forrásokból származó információk szerint Forró Krisztián ukrajnai kitiltásának oka egy korábbi rövid videó közzététele, amelyben a kárpátaljai magyarokat arra biztatja, hogy a helyhatósági választásokon a saját, magyar pártjukat támogassák.

A Szövetség ezt az eljárást elfogadhatatlannak tartja. Ilyen gondolkodás mentén legközelebb akár egy bártfai vagy eperjesi ukrán nemzetiségű szlovák állampolgár beutazását is megtilthatnák Ukrajnába, ha nemzettársait az ukrajnai ukrán pártokra való voksolásra biztatná a közösségi médiában.

Szlovákia kitartóan támogatja keleti szomszédja integrációs törekvéseit, de vajon maga Ukrajna mennyire veszi komolyan az EU-hoz való csatlakozást, ha egy uniós állampolgárt a szabad véleménynyilvánítás keretein belül közzétett videóüzenete miatt három évre kitiltanak az országból?