A kormány ahelyett, hogy nagy vehemenciával elkezdi korlátozni az EU egyik alappillérét, a tőke szabad áramlását, hathatósabban kell támogatnia a hazai agrárszektort, hogy a szlovákiai földtulajdonosoknak eszébe se jusson a földek eladása, hanem érdemes legyen idehaza ezen a területen vállalkozni. Nem az EU-s vállalkozásokat kell korlátozni, hanem a hazaiakat kellően támogatni, hogy a hazai és a nemzetközi piacon is versenyképesek legyenek.

Eddig Szlovákia nem segítette megfelelően az agrárszektort és ennek leginkább a dél-szlovákiai mezőgazdászok voltak a kárvallottjai - nehezen tudnak versenyképesek lenni a külföldi piacon, itthon pedig sokszor maradtak alul a dán vagy német tőkével szemben.

A korlátozás nem segít abban, hogy fejlődjön a szektor. Legfeljebb konzervál egy olyan állapotot, amit már évtizedek óta átgondoltan fejleszteni kellene. Dél-Szlovákiát nem véletlenül tartjuk az ország éléskamrájának. A kormány most eldöntheti, fontos-e ez neki, vagy a valós tettek helyett csak nemzeti húrokat penget. Az utóbbi sokkal könnyebb, de ha valami, az biztos nem visz előre bennünket.

Ivan Korčok külügyminiszter e heti lépéseit meggondolatlannak és helytelennek gondoljuk, amellyel semmi mást nem ért el, csak feszültséget gerjesztett a szlovák-magyar kapcsolatokban. Lehetőséget teremt arra, hogy hosszú évek után a parlamentben ismét magyar kártyával játszanak a képviselők - pont akkor, amikor a szlovákiai magyaroknak nincs képviselete a törvényhozásban.

Az utóbbi években a hazai magyar-szlovák kapcsolatok mellett az államközi kapcsolatok is kölcsönös bizalmi légkörben zajlottak, ebben a szellemben kellett volna ezt a kérdést is rendezni. Elutasítjuk, hogy a földvásárlás és a mezőgazdasági támogatások kérdéséből szlovák-magyar konfliktus legyen.

A Szövetség sajtóközleménye