Egy hónapja, egészen pontosan 2021. február 3-án tartottuk az MKP székházában azt az önkormányzati szakmai fórumot, amely a teljes magyar együttműködés jegyében zajlott, hiszen az MKP elnöke és polgármesterei mellett a fórumon részt vett a Híd és az Összefogás egy-egy polgármestere, valamint szülőföldünk legnagyobb települése, Komárom független polgármestere.

Sok más ésszerű javaslatunk mellett a szakmai fórumon a kormánynak azt is javasoltuk, hogy a járvány tetőzése idején a kritikus infrastruktúrába tartozó személyek mellett mihamarabb adjon lehetőséget más szakmai csoportoknak, akik a polgárokkal első kontaktusban vannak - úgy mint a pedagógusok, a bolti eladók, a sofőrök, a hivatalnokok és postások – hogy beoltassák magukat Covid-vírus elleni vakcinával. Elsőként a politikai pártok közül. Majd mindezt sajtótájékoztatón tártuk a nyilvánosság elé és postáztuk a kormányzati illetékesek számára.

Nos, nem sokkal később, 10 nap múlva a megyei oltóközpontokban kezdetét vette a pedagógusuk csoportos beoltása. Akik vállalták, azok számára immár harmadik hete nyílt lehetőség arra, hogy beoltassák magukat. Mivel az elmúlt hétvégén kevesebb pedagógus jelentkezett oltásra, mint az elmúlt hétvégék alkalmával, a megyei oltóközpontok némelyikébe, oltásra invitálták az élelmiszert árusító boltok és bevásárlóközpontok eladóit, a sofőröket és a hivatalnokok egy részét (rendőrségi és államigazgatási hivatalnokokat).

Mától egy további javaslatunk valósul meg: a kormányzat megszünteti a kijárási tilalom alól azt a kivételt, amely szerint a fertőzött, pozitívan tesztelt egyén elmehet bevásárlásra a boltba vagy a bevásárlóközpontba. Végre felül kerekedett az ésszerűség.

Vagyis, amit egy hónapja javasoltunk, szinte teljes egészében fokozatosan megvalósult, megvalósul. Mindez azt bizonyítja, hogy kormányon és parlamenten kívüli pártok is javasolhatnak megalapozott, ésszerű szakmai megoldásokat. Azonban nem a politikai dicsőség a fontos, azt jóval túlszárnyalja a szakmai szempont, a hatékony előrelépés a Covid-vírus elleni oltások előmozdításával. A beoltott társadalmi csoportok érezhető kiszélesítésével.

Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke