Ma a kormány jóváhagyta az állampolgársági törvény módosítását. A kormány döntése a tavaly nyáron elkészített belügyminisztériumi tervezethez hasonlóan, elutasítja a 2010-es állapotokhoz való visszatérést.

Az MKP - kormánykoalíciós képviselőkkel összefogva – a tervezet társadalmi egyeztetési eljárása során  a magyar állampolgárság szabad megszerezhetőségére és a szlovák állampolgárságukat elveszítettek állampolgárságának feltétel nélküli visszaadására tett javaslatot. Javaslatainkhoz sikeresen gyűjtöttünk aláírásokat, majd a Belügyminisztériumban személyesen terjesztettük elő azokat. Bár a kormány mai döntésére számítani lehetett, teljes mértékben kihasználtuk jogi lehetőségeinket.

Az MKP számára kettős állampolgárság korlátozásmentes lehetősége elvi kérdés. Bár a kérdés napirenden tartása független az aktuális érdekérvényesítési lehetőségeinktől, mindent megteszünk azért, hogy Fico e magyarellenes örökségének eltörlésére valós esély nyíljon. E célhoz hosszú út vezet, melynek első állomása a magyar politikai egység és az általa biztosított politikai súly megteremtése.