Be kell látnunk, az MKP és a Híd januári kompromisszumos javaslatai nem jelentettek elmozdulást a hárompárti megegyezés irányába, és a folytatódó tárgyalások sem vezettek eredményre. A polgárok azt várják tőlünk, hogy az elhúzódó tárgyalások helyett, a mindennapi problémáikra kínáljunk megoldást.

Jövőképünk középpontjában továbbra is a Szlovákiában élő magyar közösség megmaradása, gyarapodása, valamint egy erős, magabiztos Dél-és Kelet-Szlovákia áll. Ehhez elsődlegesen az egységes magyar politikai erőt szükséges megteremteni. Meggyőződésünk, hogy szükség van egy olyan magyar politikai formációra, amely gyűjtőpárti jellegével széles társadalmi csoportokat képes hatékonyan képviselni a szlovákiai és európai politikában.

Az MKP és a Híd olyan párt létrehozását tűzte ki célul, amelyben az egymás iránti tisztelet erőt és megbízhatóságot jelent. Amellett, hogy ez a két párt rakja le Szlovákiában az új magyar politizálás szervezeti alapjait, a célunk továbbra is az, hogy minden olyan politikai és társadalmi szereplő, aki az egységes képviseletben érdekelt, részese lehessen. A szlovákiai magyarságot ez a két párt osztotta meg tíz éven át. Amit mások elválasztottak, azt mi most összekötjük. Tanuljunk a tegnapból, ma pedig dolgozzunk a holnapon.