A Zólyom és Kassa közötti, 160-as számú déli vasúti vonalon közlekedő személyvonatok több, mint fele nem érkezik meg időben, a menetrend szerint meghatározott időpontban a végállomásra. Ennek oka a vasúti infrastruktúra áldatlan állapota.

Míg a Szlovák Vasúttársaság, R.t. a napokban indította első útjukra korszerű vonatszerelvényeit a Pozsony és Komárom közötti, déli vasúti vonalon (az eddigi sárga Regio Jet szerelvények után), addig a Szlovák Vasutak, R.t. eldöntötte, hogy a Zólyom és Kassa közötti, déli vasúti vonalon jelentős beruházást hajt végre, konkrétan a Zólyom és Fülek közötti szakaszon. Ennek főbb elemei: a vasúti pálya korszerűsítése, pályasebességének megnövelése 100 km/ó sebességről 120 km/ó sebességre és a 65 km hosszúságú vasútvonal teljes villamosítása. A tervek szerint a beruházás 2025 és 2029 között valósulna meg, előirányzott költsége 225 millió € lesz. Fontos körülmény, hogy a szinte szaktárca szintjére emelt pénzügyminisztériumi intézet, az Ár-érték Arányának Intézete is támogatja a célkitűzést, ami önmagában véve kisebb csodának tekinthető,  hiszen a szakaszon naponta 2500 ember közlekedik. A beruházásnak jelentős környezetvédelmi és emberi erőforrásokat érintő hatása lesz.

A Zólyomtól délkeleti irányban épülő R2-es gyorsforgalmi úttal párhuzamosan, hamarosan megújulhat a vele egy irányban haladó vasúti pálya. Fontos beruházás lenne olyan régiókban, amelyek az utóbbi 50 évben nem tapasztaltak hasonló ívű vasúti beruházást. Mivel a vasúti személyforgalom és a teherforgalom is jelentős a szakaszon, a beruházásnak akár gazdaságélénkítő hatása is lehet.

Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke