Tegnap az Ukrán Biztonsági Szolgálat razziát tartott néhány kárpátaljai magyar intézményben, köztük a KMKSZ székházában és a szervezet elnöke, Brenzovics László magánlakásában. A rendszerváltozás óta példátlan, hogy egy határon túli magyar közösség szervezetei ellen a titkosszolgálat fegyveres kommandósai, "erőszakos szeparatizmus" hamis vádjával, összehangolt akciót hajtsanak végre.

Nyilvánvaló, hogy Ukrajna tragikus gazdasági és szociális helyzetéért felelős kormányzó elitjei egy ideje már tervszerűen irányítják az országban felgyülemlett indulatokat a kiszolgáltatottnak és gyengének gondolt csoportok ellen. A folyamat, amely a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogainak korlátozásával kezdődött, idővel egyre intenzívebbé vált, tegnap pedig a közösség fontos intézményei elleni támadással és politikai vezetőjének „levadászására” tett kísérlettel lépett egy újabb szintet. A tervszerű kampány célja aligha kétséges: a kárpátaljai magyarság önszerveződésének, érdekvédelmi és gazdaságfejlesztő képességeinek megroppantása.

A Magyar Közösség Pártja a leghatározottabban tiltakozik az ukrán állam megfélemlítő intézkedései ellen és teljes szolidaritást vállal a kárpátaljai magyarokkal. A kárpátaljai magyar közösséget soha nem fogják megtörni!

--

Fotók forrása: TV21 Ungvár, YouTube/karpat.in.ua, MTI