Kedvező hír a párkányiak és a környékbeliek számára, hogy Párkányban hamarosan mobil Covid-tesztelési állomás nyílhat. A Párkányi Rendelőintézet fenntartója, Nyitra Megye Önkormányzata nevében a múlt héten megbíztuk a rendelőintézet igazgatóját, Mgr.Czékus Andrást, hogy a rendelőintézet hatáskörében, az időközben megnyílt állami felhívásra nyújtsa be pályázatát mobil antigén tesztelési állomás megnyitására Párkányban.

A pályázati felhívást az egészségügyi tárca ezen a héten szerdán fogja lezárni, majd a pályázatokat elbírálja. A térség megyei képviselőjeként, a megyei főorvos segítségével két hete Szlovákia kormánya járványügyi bizottságába (Pandemická komisia vlády SR) is benyújtottuk a párkányi régió jogos igényét mobil, antigén  Covid-tesztelési állomás megnyitására. Azzal érveltünk, hogy határ menti városról van szó, amelynek körzetében olyan települések is találhatók, amelyek a járási székhelytől 70 – 75 km távolságra találhatók. A járási székhelyen, Érsekújvárban a múlt hétig összesen 4 helyen végeztek Covid-tesztelést. A járási tűzoltóság kirendeltségén végezték az ingyenes antigén-tesztelést, állami megbízásból. Mivel a járási székhelyeken eddig is lehetőség volt ingyenes antigén Covid-tesztelésre, a fenti érvek végett Párkányban is megnyithatnának egy mobil állomást.

Két hete a kormány járványügyi bizottsága a kérvényünket tudomásul vette. Emiatt arra számítunk, hogy a Párkányi Rendelőintézet pályázata sikeres lehet. Azért is indokolt Párkányban, a rendelőintézetben az ingyenes, antigén Covid-tesztek elvégzése, mert a városban és körzetében 35 ezer ember él és a körzetből számos munkavállaló a határ túloldalán található ipari parkok valamelyikébe ingázik, munkahelyére. Mivel december 7-től a határon fel kell majd nekik is mutatniuk az érvényes Covid-tesztek tanúsítványait, hihetetlenül fontos lesz a párkányi ingyenes tesztelés megoldása. Nem beszélve mindazokról a párkányiakról és környékbeliekről, akik hozzájuk hasonlóan, ám más célból igénylik a Covid-tesztek elvégzését. Mondjuk, munkáltatójuk vagy gyermekük oktatási intézménye a közelmúlthoz hasonlóan, a jövőben tőlük is kérni fogja a tesztek tanúsítványát. Erre a helyzetre pedig fel kell készülnünk.

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, az MKP frakcióvezetője