Nagy kérdés, mi lesz a járványt követő gazdasági visszaesés idején a károk szanálását, a bevételkiesést tekintve a helyi és a megyei önkormányzatokkal. Vajon megismétlődik a tavaszi forgatókönyv, amikor az önkormányzatokat e téren teljesen megkerülte a kormányzat, vagy módosítja álláspontját és ősztől fontos partnerre lel majd az bennük?

A kormány hónapokkal ezelőtt bejelentette és az önkormányzatok számára megnyitotta az ügyfélkaput az állami kamatmentes kölcsön lehívására, az elmaradt személyi jövedelemadó bevételek magasságáig, vagyis a lecsökkent adóbevételek pótlására. Számos önkormányzat élt a lehetőséggel, ám hónapok óta sem kapott az államigazgatástól visszajelzést. Vajon mikorra számíthatnak a kamatmentes kölcsönre? Azt tudjuk csupán, hogy 2024 – 2027 között kell majd törleszteni. Más kérdés, hogy a gazdasági szereplők vissza nem térítendő állami támogatásban részesültek, míg az önkormányzatok csupán kamatmentes állami hitelben.

Ugyanakkor az államigazgatásban a kiadásokat úgy térítette meg idén a kormány, mintha mi sem történt volna, mintha a világjárvány nem tépázta volna meg a honi gazdaságot. Persze, részben emiatt lesz az idei állami deficit 10 milliárd eurónál magasabb, szemben az eltervezett 2,7 milliárd euróval. Tanácsosabb lett volna az államigazgatásnak magán is erőteljesen takarékoskodnia, ha ugyanezt elvárja az önkormányzatoktól. Míg az önkormányzatok idei költségvetései alaposan lecsökkentek, addig az államigazgatás négyszeresére növeli meg az idei költségvetés hiányát. Emellett azt sem tudjuk, mikor fizeti vissza a kormány az országos Covid-tesztelés tesztelés lebonyolítására fordított jelentős kiadásait, amelyek a helyi önkormányzatokat terhelték meg.  Érzékeltük, hogy ezúttal a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) erőteljesen hallatta a hangját – bár tette volna tavasszal – és bekeményített a kormánnyal való kommunikációban.

Ha ennek eredménye az lesz, hogy a kormány immár komolyabban fogja venni az önkormányzatokat – nem holmi szükséges rosszként, amelyet számos helyen meg kell szüntetni, össze kell vonni, mert feleslegesen szerteágazó – akkor még értelme is lehet. Nem is beszélve arról, hogy az önkormányzatok kedvező hozzáállása nélkül sokra nem vitték volna a hétvégi teljes körű tesztelést, miközben számolni kell azzal is, hogy a jövőben bármikor jöhet újabb vírus meg újabb teljes körű tesztelés. A megoldás lehetne mondjuk az, hogy a kormány haladéktalanul megtéríti a hétvégi kiadásokat, amelyek a teszteléssel függtek össze és az érdeklődő önkormányzatok számára november végéig folyósítja a kamatmentes hitelt. Amit még nyár elején gálánsan felkínált. Az igazságtétel pedig az lenne, ha az önkormányzatoknak nyújtott kamatmentes hitelt vissza nem térítendő állami támogatásra változtatná. Az egyenlő elbírálás elve alapján.

S végül a Covid-tesztelés tanulsága: ne nyúljanak az önkormányzatokhoz, ne vonják össze azokat, máskülönben nem lesz, aki helyben akcióképes legyen, ha szükség lesz rá a jövőben bármikor. Nemcsak járvány idején.

Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke