Az idehaza 68 ezer polgár által támogatott Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés újabb mérföldkövéhez ért

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezés újabb mérföldkőjéhez érkezve ma közmeghallgatásra került sor az Európai Parlamentben (EP). A kezdeményezést szervező polgári bizottság és annak szakértői több órán át egyeztettek az EP szakbizottságaival, képviselőivel, az EU és az Európa Tanács más szakosított szerveivel, illetve az Európai Bizottság képviselőjével.

A 2013-ban indított kezdeményezés, amely az őshonos nemzeti kisebbségek nyelvi, kulturális és oktatási jogainak európai uniós szintű jogszabályban való megerősítésére irányul, hosszú és küzdelmes utat járt be. Az Európai Bizottság - és a hozzájuk csatlakozó román és szlovák kormány – kezdeti elutasítását a luxemburgi uniós törvényszék törte le, majd 2017 áprilisától kezdve 1 123 422 európai polgár támogatta aláírásával az ügyet. Szlovákiában 68 ezer aláírás gyűlt össze papír formanyomtatványon és elektronikusan, melyből 52 ezret az MKP regionális szervezeti gyűjtöttek össze.

A kezdeményezés szervezői a folyamat soron következő állomásaként idén februárban mutatták be az Európai Bizottságnak a több mint egymillió aláírással megtámogatott kezdeményezést. A mai közmeghallgatás - újabb állomásként - a kezdeményezés EP-nek való bemutatását szolgálta, mielőtt azt az EP plénuma is megvitatja. A kezdeményezés szervezőinek célja, hogy az EP plénuma határozatban álljon ki a kezdeményezés mellett, ezzel nyomást gyakorolva az Európai Bizottságra, hogy ez utóbbi végül a kezdeményezésnek megfelelő uniós jogszabálytervezet készítsen illetve azt az uniós döntéshozatalra előterjessze.

A nemzeti kisebbséghez vagy nyelvi csoporthoz tartozó 50 millió uniós polgár ügyét képviselő Minority SafePack kezdeményezés folytatja küzdelmes útját és egyre közelebb kerül ahhoz, hogy az Európai Unió első érdemi kisebbségvédelmi jogszabályaként érjen célba.

MKP-sajtóosztály