Igor Matovič miniszterelnök ma tárgyalást folytatott Forró Krisztián MKP-elnökkel és Berényi József általános alelnökkel, majd közös - mintegy 40 perces - sajtótájékoztatót tartottak. Ez utóbbit a TA3 hírtelevízió és a kormányhivatalközösségi oldala is élőben közvetítette.

Berényi elmondta, hogy a tárgyaláson fontos szerepet kapott a közúthálózat fejlesztésének kérdése, köztük a Szoroskői-alagút ügye, illetve a déli-nyugati és az északi-déli összekötő utak megépítése is.

A miniszterelnök is hangsúlyozta a fejlesztések egyes országrészek közötti arányos megosztásának a fontosságát. Igor Matovič vasárnapi sajtótájékoztatóján egyik elhibázott ragozását azzal kommentálta, "elnézést, ez magyarul volt", a kormányfő a Magyar Közösség Pártja képviselőivel tartott közös sajtótájékoztatón elnézést kért az elhibázott kijelentéséért.

Forró Krisztián magyarul is szólt a szlovák kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatón. Az MKP elnöke a koronavírus-járvány visszaszorításának a jelentőségére is felhívta a figyelmet, a választópolgárokat az érvényes rendelkezések betartására kérte.

A sajtótájékoztató végén a tárgyaló felek az újságírói kérdésekre válaszoltak. (on)

A sajtótájékoztató videófelvétele itt tekinthető meg:

https://www.facebook.com/UradVladySR/videos/340848283861037/

Forró Krisztián közösségi oldalán így foglalta össze a miniszterelnökkel folytatott tárgyalást:

"Kedden a kormányfő meghívására a kormányhivatalban jártunk. A találkozó során sok témát sikerült előhozni, ami a közösségünket érinti. Megegyeztünk, hogy rendszeressé tesszük ezeket a találkozásokat. Számunkra is fontos, hogy a közösségünket foglalkoztató kérdésekről, gondokról, panaszokról első kézből tájékozódjon a kormányfő.

A találkozót követő sajtótájékoztatóval kapcsolatban pár dolgot kiemelnék:

1. A kormányfő elnézést kért a vasárnapi, magyarokat megbántó megnyilvánulásáért,

2. Felhívta a figyelmet, hogy a magyarokat Szlovákiában nem kisebbségként kell kezelni, hanem közösségként,

3. Igazságtalanul volt eddig háttérbe szorítva Szlovákia déli és keleti régiójának fejlesztése, és ezen változtatni kell,

4. A szlovák kormányhivatalban rendezett sajtótájékoztatóján magyar mondatok hangzottak el élő adásban.

Fontos lépések ezek a közösségünk szempontjából, mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy jó legyen felvidéki magyarnak lenni, hogy a magyarok és a szlovákok békében éljenek egymás mellett. A közös múlt összeköt bennünket. Nem veszélyforrás vagyunk a szlovákok számára, hanem színesebbé, érdekesebbé, vonzóbbá tesszük ezt az országot."