Az infrastrukturális fejlesztések és a lakásépítések támogatása terén a Magyar Közösség Pártja számos pontban egyetért a kormányprogramban lefektetett célokkal, ugyanakkor szükség volna egy olyan állami alapra is, amely a fiatalok házépítési törekvéseit segítené. Ez utóbbi megvalósítására akár a magyarországi vidéki családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) is jó példának mutatkozik.

Cziprusz Zoltán, az MKP ügyvivő testületének tagja, illetve Besztercebánya megye képviselője hangsúlyozta, hogy a kormányprogram infrastrukturális fejlesztéseire vonatkozó részei között számos pozitívum található, de több esetben csak általánosan, konkrétumok felsorolása nélkül. A kormányprogram támogatja az autópályák építését, ám azt nem részletezi, hogy hol. A kormány digitális forgalomszámláló rendszert is igénybe venne annak eldöntésére, hogy hol épüljön autópálya. Ha ez megvalósul, Cziprusz szerint a Losonc-Rimaszombat-Rozsnyó-Kassa útvonalon nagy forgalmat mérnének. A megyei képviselő üdvözölte a kormányprogramnak a vasúti közlekedés fejlesztésére vonatkozó részét is.

A fiatalok lakáshoz való jutásának támogatása mellett az MKP szerint ugyanakkora szükség volna a házépítés, illetve a megvásárolt házak felújításának segítésére létrehozott állami alapra is. Cziprusz Zoltán emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi koronavírus-járvány kihangsúlyozta a házak azon előnyét, hogy azokból kimozdulhatnak az emberek. A felvidéki magyarság nagy része községekben vagy kisvárosokban él, a déli országrészben sok házat lehet megvenni, majd viszonylag olcsón felújítani, sőt, olcsóbban, mint a fővárosban vagy más nagyvárosokban lakásokhoz jutni. A Magyarországon jól bevált vidéki CSOK is jó példa lehet erre, amelynek további hozadék lehetne az is, hogy fiataljaink otthon maradnának, és nem kényszerülnének arra, hogy a nagyvárosokba költözzenek.

Az MKP sajtóosztálya