Szakmai körökben arról megy a polémia, hogy azoknak, akik központi, állami karanténba voltak zárva április hó folyamán két hétre vagy hosszabb időre, miért kell megtéríteniük a napi kosztot 13 euró összegben. Az erről szóló számlákat a címzetteknek postázták. Még jó, hogy a szállásdíjat nem számlázták ki. Számos érdekvédő szervezet arra hajlik, hogy bíróságon támadja meg a pénzbehajtás eme állami módját, hiszen a külföldről hazatérő polgárok nem önszántukból vonultak a központi, állami karanténba – mintha nyaralásra fizettek volna elő – hanem az állami hatóság döntése miatt. Ha fertőzöttek voltak, ha nem.

Ezzel szemben az északkeleti térségben levő roma telepek lakóit nemhogy ingyen tesztelték a koronavírus általi fertőzöttség megállapítására – amikor a határon túli munkahelyükre ingázókkal meg akarták fizettetni tesztelésüket, sőt, akiknek 96 óránál nem régebbi vírustesztet kell felmutatniuk ma is a határon, hogy hazatérhessenek, azoknak sem ingyenes, meg kell nekik is téríteniük – hanem a karanténba zárt roma telepekre szállított élelmiszert is ingyen osztották ki a telepek lakosainak. Amikor a szociális segélyt fizették ki nekik, akkor mozgó, konténer-postahivatalt szállítottak a roma telepre. Annak költségeit sem fizettették meg azokkal, akik miatt a költséges beavatkozást megvalósították. Tessék nekik is benyújtani a számlát ezért, a vírustesztekért és a mindennapi ingyen kosztért egyaránt!

Persze, hogy ovációval, üdvrivalgással fogadták a romák, amikor a minap ideiglenes kihelyezett munkaállomást hozott létre a központi válságstáb a zsigrai roma telep szomszédságában. Nem győzték hálájukat kifejezni, amiért annyira törődik velük az állami hatóság. Harsogva, üdvrivalgással. Naná, ha mindent ingyen kaphattak meg, térítés nélkül.

Mit szólnak ehhez a többiek, a határon túli munkahelyükre naponta ingázók, akikkel meg akarták téríteni a vírusteszteket vagy azok, akik kötelező állami karanténban voltak? Mit szólnak azok, akik egészségesen, vírusmentesen, tünetmentesen tértek haza külföldről és a csoportos állami karanténban fertőződtek meg, mert a vírushordozókkal együtt voltak elzárva, elkülönítés nélkül? Mit szólnak ehhez a gömöri romák, az ország déli és nyugati felében élő romák és nem romák, akik szociális segélyből élnek (tengődnek) hónapról-hónapra? S mit szólunk mi ehhez a feltűnő állami pozitív diszkriminációhoz, a túloldalról tekintve, a nem érintettek szemszögéből a feltűnő hátrányos állami megkülönböztetéshez? Csodálkozik valaki azon, ha a parlamenti ellenzék azt harsogja, hogy a romák kormánya?

Farkas Iván, az MKP Ügyvezető Elnökségének tagja

A témához kapcsolódó videó:

https://www.facebook.com/102849677777839/videos/635776580311409/?t=0