Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke mai sajtótájékoztatóján az önkormányzati támogatási rendszer diszkriminatív voltára figyelmeztetett, és az igazságtalan helyzet felszámolására is megoldást javasolt.

A Magyar Közösség Pártja pozsonyi székházában tartott sajtótalálkozón Őry Péter először bemutatta a szlovákiai önkormányzati finanszírozási rendszert. Szlovákiában a községek adórészesedését egy rendkívül bonyolult matematikai képlet alapján elsősorban a településen állandó lakhellyel bíró lakosok száma alapján számítják ki, az alábbi öt szempont figyelembevételével:

  • 10 százalékát a lakosok száma szerint,
  • 13 százalékát a tengerszint feletti magasság szerint,
  • 32 százalékát a nagyság, azaz a településméret,
  • 40 százalékát a beiskolázott diákok száma,
  • 5 százalékát a 62 év feletti lakosok száma

szerint számítják ki.

Ennek következtében a kisebb lakószámmal bíró déli települések önkormányzatai sokkal kisebb bevételhez jutnak, mint a nagyobb lélekszámú vagy magasabb tengerszint feletti magasságon lévő település önkormányzatai. Őry rámutatott, hogy nem állja meg a helyét az a magyarázat, hogy a magasabban fekvő településeken többet kell költeni a fűtésre, illetve a havazással járó teendők elvégzésére. A délebben, alacsonyabb tengerszinten élők viszont sokkal többet költenek a hűtésre, például a klimatizációs berendezések üzemeltetésére. „Ilyen abszurd és diszkriminatív rendszer másutt nincs” – mondta az MKP Országos Tanácsának elnöke.

Őry Péter tájékoztatott arról, hogy az általa vezetett Pro Civis polgári társulás egy vadonatúj honlapon számszerűsítette az önkormányzati bevételeket, a kimutatásokat községekre lebontva és járási összegzésben is mindenki számára elérhetővé tették. Erről szól a Mennyit érek? elnevezésű honlap (internetes címe: mennyiterek.sk, szlovák változata a mojahodnota.sk  címen érhető el). Ide látogatva bárki megnézheti, a szlovák állam mennyire értékeli a települése polgárait az adóbevételek elosztása terén.

Óriási különbségek mutatkoznak, járási szinten milliós, települései szinten évi százezres különbségek is mutatkoznak. Pl. a Dunaszerdahelyi járásban lévő települések esetében az egy főre jutó összbevétel 2018-ban 332 euró volt, Pozsonyban ez 368 euró. Őry Péter néhány konkrét példával is illusztrálta a különbséget, mégpedig hasonló lakossággal bíró községeknél. Pl. az országos tengerszint feletti támogatás révén Nagymegyerre 92 ezer euróval kevesebb pénz jut a jelenlegi elosztási rendszerben ahhoz képest, ha az országos átlag szerint támogatnák a várost. A másik oldalon: a hasonlóan kilencezres lakosságú Szepessümegre (Smižany, Iglói járás) 102 ezer euróval több. Galánta és Gyetva esetében ezek az arányok -152 ezer és + 169 ezer, Ipolyságnál -68 ezer, Újbányánál (Nová Baňa) +70 ezer, Tőketerebesnél -271 ezer, Csacánál (Čadca) + 326 ezer…

Őry Péter hangsúlyozta, hogy a helyi önkormányzatok finanszírozási képletéből törölni kell a tengerszint feletti magassági és településnagysági kvótát, mert az földrajzi helyzet és lakóhely alapján diszkriminálja az állampolgárokat, holott az egyenrangúság és az egyenértékűség a demokrácia és jogállam alapja. (forrás: felvidek.ma)