A személyi jövedelemadó adómentes sávjának megnöveléséről szóló törvénymódosításról, amelyet a Híd javasolt elfogadásra a kormánynak, majd később a pozsonyi törvényhozásnak, 2019. július 2-án írtam egy jegyzetet, Ne sanyargassák az önkormányzatokat! címmel. Ezúttal más megközelítésből, három polgármester szemszögéből világítok rá a javaslat következményeire, amennyiben a törvényhozás azt megszavazza.

A személyi jövedelemadó bevételeit az adóhivatalok közvetlenül osztják el a települések és a megyék között, egy összetett matematikai modell alapján. Sőt mi több, ez az osztalék képezi a települések és a megyék legfőbb bevételét. Ha a parlament a törvénymódosítást megszavazza, Szlovákia mind a 2927 települése és 8 megyéje alaposan megérzi annak felettébb kedvezőtlen hatását. Nézzük csak a kiragadott példákat: a főváros, Pozsony bevételei 12 millióval zuhannának ahhoz képest, ha a parlament nem fogadná el a Híd által kezdeményezett törvénymódosítást. Nyitra megye bevételei közel 8 millióval, míg községünk, Muzsla bevételei 41 ezer euróval csökkennének. 

A Híd parlamenti frakciójában három polgármester található:Peter Antal, Garamszentkereszt polgármestere, Balódi László, Nemeshodos polgármestere és Jakab Elemér, Nagyráska polgármestere. Településeik bevételeinek csökkenése a következő módon alakulna a Híd által kezdeményezett törvénymódosítás esetén: Garamszentkereszt -417 ezer €, Nemeshodos: -35 ezer €, a 300 lakossal rendelkező Nagyráska: -6.100 €. Komoly dilemma lehet számukra, e szavazásnál melyik széken ülő énjük érdekeit helyezzék előtérbe. Településük, vagy parlamenti frakciójuk érdekeit tartják majd szem előtt? Mindkettőt egyszerre nem lehet. A parlamenti frakcióvezetőjük elvárja tőlük, hogy a törvénymódosítást szavazzák meg, különösen azt követően, hogy a kormánykoalíció formálisan elveszítette többségét a parlamentben. Településük önkormányzata és lakossága viszont nem örülne annak, hogy polgármesterük szavazatával lenne érezhetően kevesebb bevétele városuknak, községüknek. Az is megeshet, hogy számukra a jelzett dilemma immár nem is dilemma. A populista mámorban mindezzel csupán utolsó golyóikat pufogtatják el a politikai csatatéren.

További megyék is kénytelenek lesznek elkönyvelni a milliós nagyságrendű bevételcsökkenést. Hasonlóképpen a majd háromezer település is kénytelen lesz elkönyvelni a veszteségeket, lakosságuk számaránya alapján a többezres, többtízezres, többszázezres vagy többmilliós bevételkiesést. Mire jó ez? Különösen ott, ahol a személyi jövedelemadó-terhek a legalacsonyabbak közé tartoznak az Európai Unióban. Ellentétben a jogi személyek jövedelemadójával, amely uniós összehasonlításban Szlovákiában a magasabbak közé tartozik. Bezzeg ahhoz nem nyúlnak, mert az az állami költségvetést kurtítaná meg, nem az önkormányzatokét. Tényleg, miért bünteti a Híd az önkormányzatokat?

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke