Az együttlét öröme tapintható volt az augusztus utolsó napján rendezett muzslai szüreti mulatságon. A kisbíró vezette díszes menet körbejárta a falut, hívogatva a lakókat, akik cserébe friss pogácsával kínálták őket. Ezután a falu apraja-nagyja az új köztéri színpad előtt gyülekezett, amit az átadása után azonnal birtokba is vettek a fellépők. Gazdára találtak a község díjai, majd mindenki kedvére szórakozhatott hajnalig. 

Muzsla ünnepe az újonnan elkészült szabadtéri színpad átadásával vette kezdetét. Az ünnepi zöld szalagot Farkas Iván, Muzsla polgármestere a projektben résztvevő vagy azt segítő felekkel közösen vágta át. Rományik Ferenccel, Ipolydamásd polgármesterével, mivel a falu az európai uniós finanszírozású pályázat magyarországi partnere volt, Vasi Emmával, a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás igazgatójával, Fábri Józseffel, a kivitelezést végző muzslai FABER ktf. tulajdonosával. 

Az eseményen rajtuk kívül a környező települések polgármesterei és intézményvezetői, a testvértelepülések - Nyergesújfalu, Balatonszárszó - küldöttségei is részt vettek. 

Szívmelengető műsorukkal a helyi ovisok vették elsőként birtokba a színpadot, amit a helyi mazsorettek, hagyományőrző csoportok és énekkarok produkciója követett. Az előadások közben a gyermekek az ugrálóvárnak örülhettek, az autók szerelmesei pedig a komáromi székhelyű veterán autóklub különlegességeit vehették szemügyre. 
Muzsla község elismerései is gazdára találtak. Kitüntették az 1961-ben alakult helyi Kertbarát Egyesületet, mely a muzslai gazdák, bortermelők támogatását vállalta magára. Anno egy talicskás permetezőt és egy kistraktort állítottak a közösség szolgálatába, majd a borbálok és borversenyek szervezését végezték. Jelenleg szakemberekkel egyeztetve, képzések, előadások szervezésével segítik a muzslai mezőgazdászokat, bortermelőket. Ezek mellett a tapasztalatcserét borkóstolóval egybekötött kirándulások szervezésével támogatják, sőt szorosan együttműködnek az önkormányzattal a szőlőhegyi vízhálózat kiépítésében is.  

Kitüntették Pathó Mariannát, aki sokéves, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságán végzett munkájával hozzájárult mind Muzslán, mind Felvidék-szerte számos civil kezdeményezés felvirágoztatásához. Emellett iskolák, óvodák működési körülményeinek jobbá tételével segítette a szlovákiai magyar oktatás ügyét.  

A harmadik díjazott Miroslav Petrech mérnök volt, aki szakértelmével a kis szlovákiai falut a világ bortérképére tette fel. Ahogy a helyiek emlegetik, a „muzslai kismérnök” 1970-ben érkezett Muzslára, s immár 50 éve munkájával a muzslai bortermelés színvonalának segítésén fáradozik. 2013-ban az ország Év Borásza címét nyerte el, valamint ikonikus 2001-es rajnai rizlingjét a legjobb borszaküzletek árulják, palackja 1200 eurót ér. A díjazottat anyanyelvén, szlovákul méltatták, ő pedig magyarul köszönte meg a elismerést.  

Az ünnepi események után Oszvald Marika, Kellmer Benjámin és az ABBA Slovakia együttes fellépése garantálta a felhőtlen szórakozást.

Forrás: Bokor Réka, ma7.sk / https://ma7.sk/tajaink/szureti-felvonulas-es-szinpadavatas-muzslan