A HULLADÉKOKRÓL és egyes törvények módosításáról és kiegészítéséről szóló Tt. 79/2015. számú törvényt tartalmazza magyar nyelven a Pro Civis Füzetek XXVI., XXVII. és XXVIII. kötete, melyet társulásunk a napokban postázott több mint 500 dél-szlovákiai település önkormányzatának.

Nyomtatott, papír alapú törvénytárunk 214 oldallal gyarapodott, azzal a szándékkal, hogy ilyen formában is ösztönözze és segítse anyanyelvünk használatát az önkormányzatok ügyvitelében. A törvény a jelen pillanatban hatályos és érvényes formában olvasható benne, tartalmazza a 2019. július 1-jétől hatályos módosításokat is. Azoknak a munkáját is megkönnyítheti, akik elektronikus törvénytárunkat – www. törvenytar.sk – különböző okokból kevésbé használják. Mivel terjedelmes törvényről van szó, három kötetbe osztva jelentettük meg, a legutolsó (XXVIII.) a törvény mellékleteit is tartalmazza, benne az önkormányzatok számára a kommunális hulladékgyűjtés és szelektálás terén legfontosabb gyűjtési célokat és határidős feladatokat is.

A három kötetből egyenként 3100-3100 példány készült, azaz összesen 9 300 füzet, önkormányzataink mindegyikének legalább három-három példányt postáztunk belőle.

Úgy gondoljuk, minden helyi önkormányzatnak jót tesz, ha a lakosság anyanyelvén is avatottan tud majd beszélni arról a jogszabályról, amely a közeljövőben akár parázs vitákat is okozhat, hiszen a hulladéklerakókra – közismerten: a szemétdombokra – kerülő szemét elhelyezéséért fizetendő díj drasztikusan fog emelkedni, ráadásul a díjemelés mértéke attól is függ majd, mekkora hajlandóságot fog mutatni a lakosság a megtermelt hulladéka szétválogatott gyűjtésére. A díjemelés ugyanis fordítottan arányos a szelektálással. Ahol a háztartási hulladék minél több újrahasznosítható elemét elkülönítve gyűjtik össze, ott a hulladékkezelésért kivetett összeg jóval kisebb mértékben fog emelkedni, mint ahol mellőzik, vagy csak elenyésző mértékben szervezik meg a papír, a műanyag, a fém, az üveg, az elektromos és elektronikus hulladék vagy a komposztálható – a biológiailag lebomlónak nevezett – hulladék szétválasztott gyűjtését.

Tehát azon kívül, hogy a helyi rendeletek meghozása szempontjából fontos törvény ismerete sok felesleges vitától és torzsalkodástól kímélheti meg közösségeinket, annak megértése azt is lehetővé teszi, hogy a legkisebb kiadásnövekedéssel ússzuk meg a „szemetelést”.  A szelektálás következtében ugyanis tényleg kevesebb lesz, amit szemétnek hívunk, s ezt mind az önkormányzatok, mind egyenként a lakosok is a zsebükön mérhetik majd le.

Őry Péter
Pro Civis, elnök