Ünnepélyes keretek között zajlott az ún. kisebbségi frakcióközi munkacsoport ötéves, mandátumzáró ülése csütörtökön Strasbourgban, az Európai Parlamentben.

Az EP-képviselők munkájuk lezárásaként egy nyilatkozatot fogadtak el, az ötlet felterjesztője a munkacsoport MKP-s tagja, Csáky Pál volt. Egy tavaly ősszel megszervezett kisebbségi konferencia keretében vetette fel Csáky, hogy az öt évvel ezelőtt megfogalmazott ún. Strasbourgi Kiáltvány példáját követve a munkacsoport ismét összegezze írásban is az elvégzett és a még elvégzendő munka lényegét az uniós kisebbségvédelem területén.

Az elmúlt időszakban a parlament számos alkalommal kifejtette véleményét az őshonos és nyelvi kisebbségek jogainak uniós szintű biztosítása érdekében, viták, meghallgatások szervezése, állásfoglalások, illetve jelentések elfogadása és petíciók támogatása formájában.

A parlament kiállt a MinoritySafePack kisebbségvédelmi csomag uniós polgári kezdeményezés sikeréért, és annak további támogatásáról biztosította a szervezőket és az aláírókat.

Az ülésen a kisebbségi munkacsoport minden tagja egységesen elfogadta a nyilatkozat jövőre nézve ambiciózus, egyértelmű törekvéseit, amelyek a következők:

1. Átfogó közös uniós védelmi és monitoringrendszer létrehozása az őshonos és nemzeti kisebbségek számára

2. Egy uniós biztos kijelölése az őshonos, nemzeti és nyelvi kisebbségek számára

3. Egy az Európai Parlament mellett működő kisebbségi véleményező szerv biztosítása.

Bízunk benne, hogy a kisebbségi frakcióközi munkacsoport a májusi EP-választást követően folytatni tudja ezt a termékeny öt évet, mivel továbbra is nagy szükség lesz rá az őshonos kisebbségek jogainak védelmezőjeként az európai intézményeken belül.

Strasbourg, 2019. március 28.