Nagy Dávid egy bejegyzést tett közzé.

??️ Jogi útravaló a szurkolóknak:
A Szlovák Labdarúgó Szövetség rizikósnak minősítette a Szlovák - Magyar válogatott labdarúgó mérkőzést. Ennek értelmében (a sportesemények szervezéséről szóló törvény 15§-ra hivatkozva) felszólította a kilátogatni vágyó szurkolókat, hogy a saját csapatuk szektorába vegyenek jegyeket. A beléptetésnél ellenőrizve lesznek a személyi igazolványok.

Nem tudom, hogyan szeretnének meggyőződni a szervezők arról, hogy melyik szurkoló kinek szurkol, hiszen szlovák állampolgár szoríthat a magyaroknak és magyar állampolgár a szlovák csapatnak. Nem beszélve a más állampolgárságú szurkolókról. Mindenesetre, ha valakit csupán az állampolgárságára hivatkozva nem engednek be valamelyik szektorba, az véleményem szerint sértheti a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, amely alapjog (Alkotmány 26. cikke) és mint olyan nagyobb erővel bír a szövetség rendeleténél vagy akár az idézett törvénynél.

??️Nezáväzné právne stanovisko k zápasu Slovensko - Maďarsko:
SFZ vydalo upozornenie, v zmysle ktorého poukazujúc na §15 zákona o organizovaní verejných športových podujatí, vyzýva fanúšikov, aby si zaobstarali vstupenku do sektoru vyčleneného pre divákov podporujúcich družstvo, ktoré podporujú. Pri vstupe budú kontrolované občianske preukazy.

Neviem, že akým spôsobom sa organizátori chcú presvedčiť o skutočnosti, že kto komu fandí. Môže sa totiž stať že štátny občan Slovenska fandí Maďarom a naopak, fanúšik z Maďarska má bližšie k slovenskému výberu. Nehovoriac o možných fanúšikov z iných krajín. Každopádne, ak niekoho nepustia na podujatie len z dôvodu štátnej príslušnosti, môže to podľa môjho názoru spôsobiť porušenie práva slobody prejavu. Sloboda prejavu je Ústavou garantované právo (čl.26), t.j. ochrana tohto práva má vyššiu právnu silu ako usmernenie SFZ alebo citovaný zákon.