A belső piacon belül egyenrangúan kell kezelni az uniós polgárokat, éljenek az Európai Unió nyugati vagy keleti országaiban. Érvényes ez a fogyasztók számára kínált termékek minőségére is. Egy azonos márkájú terméket, legyen az élelmiszer, tisztítószer vagy bármi egyéb, minden uniós tagállamban azonos minőségben kellene gyártani és forgalmazni. A Petíciós Bizottság ülésén Csáky Pál örömét fejezte ki, hogy a kérdés ismét napirendre került, ez is azt mutatja, hogy az uniós polgárok mielőbb hatékony megoldást várnak a problémára. 

A téma szinte minden uniós polgárt érinthet a szabad mozgás jogának gyakorlásakor, a gyengébb minőségű termékek viszont – ezt több közép-európai teszt bizonyította – kizárólag az unió keleti részén fordulnak elő.  A fogyasztói termékek minőségére vonatkozó különbségek felszámolása volt az Európai Parlament Petíciós Bizottsága január 22-ei ülésének egyik kiemelt témája Brüsszelben. Két magyar, egy felvidéki és egy anyaországi petíció is foglalkozik a kérdéssel.

Méry János felvidéki civil petíciós 2017-ben fordult az EP Petíciós Bizottságához a problémával, őt egy évvel ezelőtt hallgatták meg a képviselők. Ez volt az első olyan petíció, amelyet a témakörben a PETI megtárgyalt.  Akkor a PETI úgy határozott, hogy mélyrehatóbb elemzésre van szükség a témában, s a kétféle minőségű termékekről készült tanulmány ma került bemutatásra a bizottságban. A tanulmány olyan uniós szintű gyakorlati és jogi lépéseket javasol, amelyek véget vethetnek a jelenlegi diszkriminatív helyzetnek.

A mai ülésen Heizler Norbert, a Civil Összefogás Fórum országos koordinátora mondta el aggályait a témával kapcsolatban. A CÖF koordinátora szerint elfogadhatatlan, hogy egyes élelmiszergyártók másodrendű polgárokként kezeljék az Európai Unió keleti tagországaiban élő embereket, és hogy ennek megfelelően kettős vagy gyengébb minőségű élelmiszereket állítsanak elő és forgalmazzanak.

Az ülésen részt vett Hölvényi György EP-képviselő (Fidesz-KDNP), aki elmondta, hogy a kettős minőségű termékek ügye megoldásának elhúzódása további bizalmatlanságot ébreszt Európa polgáraiban az uniós intézmények iránt. A termékek kettős minőségével kapcsolatos uniós eljárások rendkívül lassúak, ezért is fontos, hogy végre, magyar kezdeményezésre a téma újra napirendre került.

Csáky Pál, a PETI alelnöke a kezdetektől támogatja a probléma megoldását. A mai ülésen elmondta, pozitív változásoknak lehetünk tanúi, az intézmények prioritásként kezelik az ügyet, és uniós színtű megoldásokban gondolkodnak. Ahhoz viszont, hogy valóban változások álljanak be, és a nagy gyártók változtassanak gyakorlatukon, néhány reformra szükség lesz.

 --

Csáky Pál EP-képviselői irodájának közleménye