2018. november 29-én a Kárpát-medencei magyarság - európai jövő címmel az Európai Parlamentben megtartott konferencia résztvevői - köztök az MKP Országos Elnökségének tagja –  részletesen elemezték az egyes kisebbségi közösségek helyzetét a Kárpát-medencében, s megállapították, hogy az anyaország határain kívülre rekedt magyar közösségek közül kétségtelenül a kárpátaljai magyar közösség van a legnehezebb helyzetben. A 2014-től húzódó kelet-ukrajnai konfliktus következtében kialakult bizonytalan politikai és gazdasági helyzet mellett, folyamatos visszalépés tapasztalható a nemzeti kisebbségek nyelvi-, oktatási jogaiban, és az érdekképviselet lehetőségei is veszélybe kerültek az ukrán kormánypártok magyarellenes retorikája miatt. A 2019-es ukrajnai választások és belpolitikai csatározások még inkább elmélyítik a társadalmi feszültségeket, a kárpátaljai magyarság vegzálásoknak és provokációknak van kitéve, ami még nehezebbé teszi a megmaradás légkörét. Az Európai Unió intézményei és az európai politikum cinkos közömbösséget vállal és feláldozza a kárpátaljai magyar közösséget a geostratégiai érdekek oltárán.

Ezért mi, a Kárpát-medencei magyarság - európai jövő konferencia résztvevői támogatásunkról és kiállásunkról biztosítjuk Kárpátalja magyarságát és ismételten felhívjuk az európai intézményeket, tegyenek lépéseket a kárpátaljai kisebbségi közösségek jogainak védelmére.

A konferencia résztvevői nevében az Európai Parlament alábbi képviselői: Csáky Pál, Bocskor Andrea, Winkler Gyula, Sógor Csaba, Deli Andor, Tőkés László.