Menyhárt József is with Molnàr Szendi Xénia.

Színház az egész világ

Mégsem kerül vissza a kulturális minisztérium alá a komáromi és a kassai magyar színház. A Most-Híd képviselői visszavonták saját javaslatukat, miután az megbukott a koalíciós partnerek és a megyefőnökök ellenállásán.

Pedig az ötlet alapvetően nem volt eldobandó, ám állatorvosi lova annak, hogyan készülnek egyeseknél a törvénytervezetek. Elrettentő példák. Szakmai előkészítés és egyeztetés, valamint társadalmi vita nélkül, a cél ugyanis csak a politikai marketing.

Hazudnánk,ha azt állítanánk, a Komáromi Jókai Színház és a kassai Thália Színház el van kényeztetve a megyei fenntartó szervek által. Az elmúlt 16 évben viszont megtanultak együtt élni ezzel a rendszerrel. Központi szerv alá lehetne őket emelni, ám ehhez pluszforrásokat is kell biztosítani, különben nincs sok értelme. Valamint nagyobb garanciákat arra, hogy pár év múlva, egy kormányváltás után nem lesz rosszabb dolguk.
A megoldás adott, évek óta programunkban szerepel: kulturális autonómia. A mi dolgainkról mi döntsünk! Ha egy kulturális önkormányzati intézmény fenntartói jogkörébe kerülne a két színház, törvényileg garantált stabil pénzügyi háttérrel, annak mindenki örülne. A fejlődés záloga lehetne. A javaslat sajnos nem ezt tartalmazta, de mindegy is, mi volt benne: pár hétig élt csupán, kommunikációs termékként, azóta a kukában landolt.

Emlékeznek még? Ez az a koalíció, amiben kisebbségi szempontból mindent el lehet érni. A valóságban viszont szinte semmit sem…