Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma az MKP pozsonyi székházában folytatott tárgyalásokat, majd Menyhárt József pártelnökkel sajtótájékoztatót tartottak.

Menyhárt József, az MKP elnöke örömének adott hangot, hogy Szijjártó Péter valahányszor Pozsonyban jár, mindig tiszteletét teszi a Magyar Közösség Pártja székházában. Az MKP a magyar kormány stratégiai partnere. „Számos olyan ügyet vettünk át, gondoltunk végig, amelyek már a korábbiakban elkezdődtek” – mondta Menyhárt, utalva a Baross-terv és a Kárpát-medencei óvodaprogram pályázataira.

Szijjártó Péter szólt a szlovák és magyar kormány együttműködéséről, és az MKP stratégia partnerségével elért eredményekről is.

A külügyminiszter tájékoztatott arról, hogy 2023-ig összesen kilenc infrastrukturális beruházás készül el a két ország között. 2020-ban átadják a forgalomnak az új komáromi hidat, és elkészül az autópálya még hiányzó szakasza a két főváros között. 2022-re elkészül a Miskolcot Kassával összekötő gyorsforgalmi út magyarországi szakasza, három híd épül az Ipolyon és három kishatárátkelőt nyitnak meg. A visegrádi országok fővárosait összekötő gyorsvasúti fejlesztések előkészítő munkái is megkezdődtek. Rámutatott, hogy a két ország közös sikertörténeteket épít annak érdekében, hogy a meglévő nehéz kérdéseket is meg tudják vitatni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Szlovákia tizenhárom európai parlamenti képviselője közül tíz nem szavazta meg a Magyarországot „hazug politikai alapon elítélő” Sargentini-jelentést.

Szijjártó Péter  elmondta, hogy folytatódik a felvidéki gazdaságfejlesztési program, amelynek első fázisa sikerrel zárult. 1521 pályázó nyert támogatást a programban, ami a miniszter meglátása szerint jó Magyarországnak, mert erősödik a magyar nemzeti közösség, és jó Szlovákiának is, mert erősíti a szlovák gazdaságot. A program folytatásához a kormány jóváhagyta a szükséges pénzügyi hátteret. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány figyelemmel kíséri a Magyar Közösség Pártja felkészülését a novemberi önkormányzati választásra, amelyen az MKP-nak több mint háromszáz polgármesterjelöltje és több mint 2250 képviselőjelöltje indul, s reményét fejezte ki, hogy a Szlovákiában élő magyar nemzeti közösség tagjai minél nagyobb számban vesznek részt a választáson. (az MTI és a Felvidék.ma tudósítása alapján)