A szlovák köztelevízió 5 perc múlva 12 című vasárnapi politikai vitaműsorának második fele a Sargentini-jelentésről szólt. Csáky Pál (MKP) a jelentés ellen szavazó európai parlamenti képviselőként kapott meghívást, Monika Beňová (Smer) a tartózkodók közül, Eduard Kukan (független) pedig a Sargentini-jelentés támogatójaként.

Eduard Kukan egyetért a Magyarországgal szemben felsorakoztatott 12 ponttal, itt konkrétan említette a szólásszabadsággal és a gyülekezési joggal kapcsolatos kifogásokat. Úgy véli, Orbán Viktor támogatása csökken, várható a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatának megszakítása is. Magyarországnak szerinte jó esélye van arra, hogy fordítson a jelenlegi megítélésén. Emlékeztetett arra is, hogy nem Magyarország az első, mellyel szemben ilyen eljárás folyt, korábban Lengyelország esetében is sor került erre.

Csáky Pál rámutatott, hogy Eduard Kukan és társai nagy hibát követtek el a jelentés megszavazásával, ennek pedig negatív következményei lesznek az Európai Unió politikai folyamataira. Az Európai Unió a közelmúltban több hibát követett el – a migránskérdésre sem adott jó választ –, és ezek a tévedések a szélsőséges erők megerősödéséhez vezethetnek. Most olyan témákat nyitottak meg az Európai Parlamentben, amelyeket nem is ott kéne megvitatni, hanem odahaza.

Az MKP képviselője szerint ezt a jelentést az Európai Parlament más, további EU-tagországokkal kapcsolatban is megszavazhatta volna, itt említette Szlovákiát és Csehországot is. Szlovákiával kapcsolatban konkrét negatív történésekre emlékeztetett: újságírót gyilkoltak meg, kormánygéppel embert csempésztek, korrupciós esetek ismétlődnek…, és ezeket hamarosan szintén vizsgálja az illetékes EP-bizottság. Hangsúlyozta, hogy a Sargentini-jelentés az elvárt minőségi követelményeknek sem felel meg.

Csáky szerint nem véletlen, hogy előterjesztője már nem is indul majd a legközelebbi európai parlamenti választáson. A magyar kormánnyal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az több mint 100 oldalnyi tényszerű dokumentumban adott választ a Sargentini-jelentésre, és érthető, hogy néhány hónappal a választások előtt nem hátrálhat meg.

Monika Beňová is úgy látja, hogy más EU-tagországokkal kapcsolatban is felhozhatóak a Magyarországgal szemben megfogalmazott kritikák. Azt tapasztalja, hogy az Európai Unióban főleg az újonnan csatlakoztatott országokkal szemben merülnek fel kifogások. Itt említette a V4-es országokat is, amelyek együttműködését többen is nehezményezik, holott az legalább annyira természetes dolog, mint a déli országok, konkrétan Spanyolország, Portugália és Olaszország együttműködése. Beňová az azonos mérce szerinti megítélés fontosságára hívta fel a figyelmet.

(O.N. / Felvidék.ma)