Az MKP Szenci Helyi Szervezete idei kirándulásának úti célja Kárpátalja volt, az egyes városok és települések történelmi-kulturális nevezetességeinek megtekintése. Július 5-én, csütörtökön, Cyril és Metód ünnepén reggel hatkor indultunk el Szencről, és délután a helyi idegenvezető már Beregszász és környéke nevezetességeivel ismertetett meg bennünket. Esti hét órára érkeztünk meg Beregdéda községbe, amelynek több mint kétezer lakosa van, és 2003-tól foglalkoznak a falusi turizmussal. A szívélyes fogadtatás után a 44 kiránduló magyar családoknál kapott színvonalas szállást és mindennap ízletes, bőséges vacsorát és reggelit, valamint sok értékes információt az ottani magyarság életéről.

Reggelente nyolc órakor az autóbusz felvette a vendéglátók háza elől a kipihent kirándulókat. Péntek reggel Szolyvára, a malenykij robot kárpátaljai magyar áldozatainak emlékére állított emlékparkot tekintettük meg és helyeztünk el koszorút. Tovább utazva a Vereckei-hágóra, a millecentenáriumra állított, majd újjáépült emlékmű és a gyönyörű völgy minden gyaloglással kapcsolatos fáradalmat elfelejtetett velünk.  Ebédre mindenki a nemzeti ételt, saslikot ebédelt, ami nem más, mint nyárson, nyílt tűzön sütött hús. Miután megebédeltünk, a Vereckei-hágótól 13 km-re, Felsőgereben hegyvidékes területén, a festői szépségű hegyek, a fenyők és az erdei virágok ölelésében lementünk Ukrajna legnagyobb épen maradt bunkerébe.  A Szovjet csapatok feltartóztatására 1941-ben kezdték építeni az Árpád-vonalat, amelynek része a jelenleg egy kilométer hosszan látogatható katonai bunker, amelyben abban az időben 400 katonát is elszállásoltak.

Szombat reggel a Munkácsi várat „vettük be”, délután pedig az Ungvári várat „foglaltuk el”. Délután a vár alatt elterülő parkban a szabadtéri múzeumot, a több mint 20 házból álló skanzent jártuk be és ismerkedtünk meg Ungvár nevezetességeivel. Beregdédán, a szálláshelyen a vacsora után színvonalas kultúrműsorral kedveskedtek a műkedvelő csoportok, aztán biotermékek bemutatása és vásárlási lehetőség volt. Mivel mi sem maradhattunk el a meglepetésekben, ezért néhány férfi a jelenlevők közül magyar nótaösszeállítással kedveskedett, amelynek „magas színvonalát” a helybeliek és az utastársaink is nagy tapssal értékelték.

       Vasárnap a reggeli után búcsút vettünk a vendégfogadó családoktól és az előzetes programunkszerint, útban hazafelé megálltunk Magyarország egyik legnagyobb és leglátogatottabb kegyhelyén, Máriapócson, ahol II. János Pál pápa is járt 1991-ben. A 11 órakor kezdődő liturgiát bemutató Orosz István Imre parókus, aki már járt Szencen, a szentmise keretén belül külön köszöntette csoportunkat, hogy ilyen példás Mária- tisztelők élnek Szencen és környékén. Vasárnap este kilencre hazaérve, Duray Rezsőnek, az MKP szenci és járási elnökének, a kirándulás szervezőjének többen megjegyezték, hogy ismét nagyon sajnálhatják azok, akik nem jöttek el erre a nagyon sok újat és szépet nyújtó kirándulásra.   /dr  

További fotók fb-oldalunkon.