Bele lehet szeretni a politikába, ha még oly utálatos, szennyes, maffiás, úri huncutság is… Államfőnk is úgy készül távozni a politikából, hogy marad.

Hogy a maradás milyen formáját gondolta/gondolja ki, még titok; fél év múlva fogja elárulni. Egy dolog viszont nem titok többé, „beleszeretett a politikába, ő is rájött a hatalom ízére". Mert hát a viszonylag szimbolikus hatalom is hatalom, s hogy nem idegen tőle annak gyakorlása, maga is beismerte, amikor elismerte: feszegette időnként az alkotmányosság kereteit.

Kevés neki, ami az államfőnek lehetőségként adatik. Kormányzati hatalmat birtokolna inkább a jövőben, ahol nem csak feszegethetné az alkotmányosság kereteit, hanem – kellő támogatás birtokában – magát az alkotmányt is újra- vagy felülírhatná. Elég a totális és jó médiaszél, hogy dagadjanak a vitorlák, szálljon a hajó a jobb jövő felé.

Ha „bejött Putyinnak”, miért ne jöhetne be egy másik ország államfőjének is, nem igaz?! Hogy Moszkva-szagú és posztkommunista projekt? Hogy rendes liberális/demokratikus/nyugatbarát, Amerikán szocializálódott elnök ilyet nem csinál, mert… Mert: kit érdekel?! Ha végre a sok királycsináló politikai médiamunkás úgy érzi, megkapja, amiről négy éve álmodik, hogy államfőnk pártot alapít, az ellenzék élére áll, és ronggyá ver itt mindenki, Ficót és bandáját, a mainstream – a píszí jegyében – még saját mantráit is elfelejti (vagy sutba vágja).

Mert ez sem példa nélkül való.  A mostanság gyakran ragozott vegyes párti elnöknek is teljes odaadással fújta a szlovák fősodrású média a passzátszelet, mert tulajdon látens nemzetállami álmai (a magyar politikai képviselet kiszorítása) megvalósulását látta benne. Mert hát úgy tartja a mondás is, hogy az táncoltat, aki a zenét húzza.

Andrej Kiska is beleeshet ebbe a csapdába. Az utca tisztességért kiált. És szép számmal vannak önjelölt tisztességesek, komoly elvárásokkal államfőnk irányában. Meg: komoly, egyelőre talonba tett „ügyekkel” tarsolyukban, melyek bármikor előhúzhatók.

Mert (ebben az országban) a tisztesség is relatív.

Őry Péter, az MKP OT elnöke