Június 9-én Komáromban tartja soron következő országos kongresszusát a Via Nova. Az ifjúsági szövetség a felvidéki közélet számos fontos eseményének otthont adó Tiszti Pavilonban dönt jövőjéről. A meghívott vendégek között szerepel Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke, Illés Boglárka ifjúságért felelős helyettes államtitkár és a Kárpát-medencei ifjúsági partnerszervezetek vezetői.

A kétévente megtartott rendes tisztújítás mellett a hosszú ideje tárgyalt szervezeti reform elfogadása is terítékre kerül. A Gubík László, a Via Nova elnöke által előterjesztett új alapszabály tervezetét márciusban fogadta el az országos tanács, életbe azonban csak a kongresszus megerősítésével lép. A koncepció lényege, hogy az alapszervezetekre épülő országos szervezetből önálló jogi személyiséggel bíró szervezetek ernyőszervezetévé válna a Via Nova.

A csatlakozni kívánó polgári társulások lehetnek helyi, regionális és országos illetékességűek is. Csatlakozási kérelmüket a Via Nova címére e-mailben kell benyújtani június 3-ig. A kérelemnek tartalmaznia kell a szervezet bejegyzésének és alapszabályának másolatát a tevékenység ifjúsági jellegére való utalással, valamint egy rövid leírást a társulás idei tevékenységéről.

A csatlakozás előnyei elsősorban a Via Nova döntéshozatali rendszerében való részvételben és támogatási rendszerében való részesedésben, pályázatírói és tanácsadói segítségnyújtásban, valamint a Via Nova új székhelyeként működő Martosi Rendezvényliget és Népfőiskola rendezvényszervezési célokra való igénybe vételében lehetnek vonzóak a partnerek számára.

„Értékrendünk és közösségi elkötelezettségünk változatlan. A reform a korral való haladást, a működés hatékonyabbá tételét és a felvidéki ifjúsági kezdeményezések összefogását szolgálja. Összességében elmondható, hogy a Via Nova égisze alatt egy komoly felvidéki ifiszövetség van születőben a nyár elején” – foglalta össze a Via Nova elnökségi ülése után az újítás célját Gubík László.