Kiss Beáta, a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium igazgatója is átvehette Budapesten az Év Tanára kitüntetést. A díjat a középsuli.hu szerkesztősége alapította három éve. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a portál szakmai együttműködésének köszönhetően idén is szerepeltek külhoni magyar tanárok a jelöltek és a díjazottak között.

A középsuli.hu szerkesztője, Tóth Melitta így nyilatkozott a díjról: „Nagyon fontos számunkra a társadalmi felelősségvállalás, az, hogy a diákokat tanító-nevelő célzattal ösztönözzük, illetve a tanárokat is díjazhassuk, ezért is hoztuk létre az Év Tanára díjat. Természetesen a diákokat is bevontuk ebbe, hiszen azért mégiscsak ők a legkompetensebbek abban, hogy megszavazzák, ki a legjobb tanár az országban, illetve a határainkon kívül.“

A Magyarság Házában megtartott Óvodától diplomáig magyarul díjátadó rendezvényén Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott: ha nincs iskola, „szétszéled a nyáj“, ha nincsenek lelkes pedagógusok, nincs magyar jövő.

„A ma jelenlévő pedagógusok a Kárpát-medence számos pontjáról érkeztek a díjátadóra, akik más-más közösségben élik az életüket és más-más kihívással kell szembenézniük nap, mint nap. Egyvalami azonban összeköti őket: az, hogy a gyermekek oktatása és nevelése nem egyszerűen feladatuk, hanem szívügyük“ – nyilatkozta Szilágyi Péter. Emlékeztetett rá, hogy az Év Tanára díj egyik jelöltjéről diákjai ezt írták: „nincs még egy ilyen tanár, aki ennyire szeretni tudna“.

Szilágyi Péter szerint, ez az az érzés, amit a kitüntetettek diákjai megtapasztalnak óráikon, ez az, amit magukkal visznek majd kilépve az iskola falai közül. Az embert, a példát. Azt, amire mai világunkban, mikor a legfontosabb értékeket is sokan megkérdőjelezik, a legnagyobb szükségük van.

A felvidéki kitüntetett, Kiss Beáta, amellett, hogy ellátja a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium igazgatói teendőit, magyar nyelv és irodalmat, valamint művészettörténetet tanít diákjainak. Számára a tanítás egyfajta szolgálat, a felvidéki magyarság szolgálata.

„Számomra a legfontosabb, hogy egy nagyon kicsi intézményből jövök, szórványhelyzetből, és jó látni, jó tudni, hogy sokan odafigyelnek egy ilyen kis iskolának a küzdelmeire is. Bízom benne, hogy egy-egy ilyen elismerés azt hozza magával, hogy az intézmény maga is erősödik, gyarapodik ezáltal. Nagyon örülök, de szeretném hangsúlyozni, hogy nem magam miatt, hanem azért, hogy a Czeglédi Péter Református Gimnázium lett ezáltal kicsit elismerve“ –  mondta Kiss Beáta.

A lévai intézmény a maga 35 diákjával a Kárpát-medence legkisebb református középiskolája. Az igazgatónő úgy véli, ez a „legkisebb“ jelző számukra nem ad okot a borulátásra, hiszen a diákok létszáma évről évre gyarapodik, és bízik abban, hogy a néhány napja átadott kollégium is vonzerő lesz a fiatalok számára. Rámutatott: egykori és jelenlegi diákjaik büszkék arra, hogy egy kiélezett helyzetben tudták megtapasztalni, mit jelent tenni megmaradásunkért, amihez ők maguk, a diákok is tevőlegesen hozzájárulnak. Ennek óriási  a nevelő ereje, emberformáló ereje.

Az igazgatónő büszke arra, hogy évről évre vannak köztük olyanok, akik ezt tudatosítják, megértik és értékelik is.

Az internetes szavazás eredményeként az Év Tanára kitüntetést a felvidéki díjazott mellett egy kézdivásárhelyi és két budapesti tanárnő is átvehette.

Forrás: Sztruhár Izrael Diána, ma7,sk, Fotó: Sztruhár György