Élettel, illattal telt meg a Bényi Csemadok Kézművesház a május 8-i munkaszüneti napon. Réteshúzó versenyre gyűltek össze öt település asszonyai... De mit is mondok, hiszen egy férfi akadt közöttük, méghozzá Kremmer Dezső, a híres helyi tojásfaragó mester.

Másodízben szervezték meg a versenyt a tavalyelőtti sikeres kezdés után. Tavaly csak azért maradt ki, mert felújítási munkálatokat végeztek a kézművesházon.

"Valamikor falun nem lehetett lakodalom rétes nélkül. Ahol nem volt túrós rétes, az már bizony szegény lakodalomnak számított. A parasztházaknál mindenütt volt legalább egy tehén, akadt tej, túró, emellé csak két marék lisztből kivert tészta kellett, és kész is volt a családnak az édesség. Sajnos jöttek a torták a krémes sütemények, és a rétes értékét vesztette. Ám örömmel tapasztalom, hogy pár éve újra nő a rétes keletje" - meséli Koczka Katalin a kézműves ház vezetője.

Az idei megmérettetésre összegyűlt csapatok Oroszkáról, Kéméndről, Kisgyarmatról, Érsekújvárból érkeztek és hát a bényi réteskészítők is rajhoz álltak. Reggeltől kora délutánig készültek a különleges tésztájú és ízesítésű rétesek, a csoportok három-négy fajta rétest is sütöttek. Ám ez a tetemes mennyiség se bizonyult elégnek, mert annyian akarták megkóstolni a húsos, szalonnás-káposztás, tepertős - helyi nyelven "töpörtyűs" - túrós, tökös-mákos, diós-rumos és egyéb réteseket, hogy a készítők nem is nagyon tudtak belőlük hazavinni.

Hogy a zsűrinek nehéz dolga lesz, azt mindenki elismerte, de egy kicsit irigyeltük is az ítészeket, hogy ezeket a finomságokat egytől egyig végigkóstolhatják. Hosszú tanácskozás után született meg a döntés, de egységre jutott a négytagú - Bolya Szabolcs, Kovács Alex, Simonics Mária és Takács Teréz összetételű - zsűri. A versenyt a - Benefi Olga, Diósi Teréz, Koczka Katalin, Kremmer Dezső, Suchovsky Ilona alkotta - bényi csapat nyerte.

Bolya Szabolcs az MKP járási elnöke, Nyitra-megyei képviselő értékelőjében kifejtette, elvarázsolták az ízek, nehéz volt a döntés a jó és jobb  között. Örül, hogy ez a majdnem elfeledett édesség napjaikban ismét népszerűségnek örvend, és a fiatalok is elsajátítják készítésének fortélyait.  Megköszönte a szervezést a Koczka házaspárnak, Katalinnak és Gyulának, valamint a résztvevőknek, hogy nem fáradnak bele hagyományaink ápolásába.

Koczka Kati végezetül elárulta a ma7 olvasóinak a régi paraszti rétes elkészítésének módját, melynek receptjét húsz éve kapta egy akkor kilencven éves nénitől.

"Ez egy kivert tészta, de nem kell annyira kidolgozni, mint a hagyományos rétest. Nem húzni kell, hanem nyújtani és rákenni a bő zsírban rántásszerűen megpirított lisztet. Ezután összehajtogatni, pihentetni, majd tepsi nagyságúra elnyújtani - egy adagból 4 tepsire való is kitelik. Finom, leveles. Bármilyen töltelékkel megtölthető. A régiek azt tartották, ezt még a férfiak is el tudják készíteni."   (Forrás: ma7.sk, Bokor Klára)