Az aláírásgyűjtést szervező polgári bizottság megbízottjaként a FUEN elnöke, Vincze Loránt, az MKP részéről pedig az aláírásgyűjtést koordináló Berényi József a ma délutáni órákban leadták a Szlovákiában összegyűlt aláírásokat.

Április 12-én 13 órakor az SZK Belügyminisztériumának besztercebányai illetékes osztályán Vincze Loránt, a Federal Union of European Nationalities (FUEN) elnöke, és Berényi József, akiket elkísért Auxt Ferenc, besztercebányai MKP-s képviselő, leadták a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés Felvidéken gyűjtött aláírásait.

Szlovákiából 68 619 aláírás gyűlt össze, melyből 54 129-et papíron, nyomtatványokon gyűjtöttek és 14 490 az internetes aláírások száma.

Vincze Loránt a leadást követően elmondta: „Erős közösségként a felvidéki magyarság egyértelműen kinyilvánította, hogy kéri az Európai Uniót, foglalkozzon az őshonos kisebbségek védelmével.”

Berényi József, aki Felvidéken az aláírásgyűjtést koordinálta, örömét fejezte ki, hogy az MKP által vállalt 50 ezer aláírásnál sokkal több gyűlt össze. „Örülök annak a felvidéki összefogásnak, amely ezt a sikert eredményezte” – mondta, és minden aláírónak és aláírást gyűjtő szervezetnek tolmácsolta a szervezők köszönetét. (fma)