Április 3-án lezárult a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés aláírásának lehetősége.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) nyilvántartása szerint az EU-tagállamaiban több mint 1,2 millió támogató aláírás gyűlt össze, illetve 11 tagállamban érték el az előre meghatározott minimális aláírásszámot. A tagállamok hatóságainak három hónapjuk van az aláírások formai megfelelőségének ellenőrzésére, de lényegében már biztosra vehető, hogy a kezdeményezés sikerességének feltétele teljesült (legalább 1 millió érvényes aláírás legalább 7, minimális aláírásszámot elért tagállamból).

Szlovákiában tegnapig összesen 53 909 formailag megfelelő, papíralapú aláírás gyűlt össze: Ebből 51 135 aláírást az MKP aktivistái, helyi és járási szervezetei gyűjtöttek. Számos civil szervezet, a Szlovákiai Református Egyház és magánszemélyek is nagy mennyiségben gyűjtöttek papíralapú aláírásokat. Ezen kívül Szlovákiában  14 490-en támogatták a kezdeményezést online formában.

A Magyar Közösség Pártja a kezdeményezést kidolgozó és az aláírásgyűjtést koordináló FUEN tagszervezeteként köszönetet mond mindazoknak, akik aláírásukkal, szervezőmunkájukkal, népszerűsítő tevékenységükkel hozzájárultak ahhoz, hogy Szlovákiában végül összesen 68 399 aláírás gyűlt össze. Munkájuk, elhivatottságuk jelentősen előre mozdítja az Európai Unióban élő nemzeti kisebbségek közös ügyét.

A Szlovákiában összegyűlt aláírásokat Vincze Loránt (FUEN-elnök) és Berényi József (MKP) április 12-én adják át ellenőrzésre a belügyminisztériumnak. Az Európai Bizottságnak október 3-ig kell véleményt formálnia a Minority SafePack több mint 1,2 millió aláírással megerősített javaslatairól.