Az Ipoly-hidakról írt legutóbbi írásomban arról tájékoztattam, hogy a Helemba és Ipolydamásd között megépítésre váró Ipoly-híd ügye megtorpanhat, hiszen a szlovák kormány egymást követő két kormányülésén sem hagyta jóvá, majd levette napirendjéről a híd 2012-ben megkötött kormányközi megállapodásának módosítását. Tették ezt annak ellenére, hogy a műszaki paraméterek módosítását a szlovákiai oldal kérte.

Majd megtört a jég, a kormány két hete mégis áldását adta a hídról szóló kormányközi megállapodás módosítására. Most pedig megtörtént a kisebb csoda, a két kormány miniszterei hivatalosan jelentették be Ipolydamásdon, hogy a Helemba és Ipolydamásd közötti Ipoly híd megépül. Ha minden jól megy – főleg a közbeszerzés – akkor jövőre elkezdik az építését, 2020-ra pedig megépül a híd. Ezzel az évtizednyi várakozást, lobbizást, a kifejtett temérdek háttérmunkát követően szándékunk a megvalósulás közelébe ért. Innen már nincs visszaút. Csakis Helembáról Ipolydamásdra, valamint Ipolydamásdról Helembára.

Arra ösztönözzük a két társberuházót, a magyarországi NIF Zrt-t,, valamint Nyitra Megye Önkormányzatát, ne torpanjanak meg, minden erejükkel a híd megépítésének útján haladjanak. Különösen érvényes ez Nyitra megyére, hiszen a megépítésre váró híd környékét, a Párkányi körzetet képviseljük a megyei önkormányzatban.

Leszögezhetem, hogy az Ipoly innenső oldalán, az általam 2008-ban benyújtott beruházási szándék végre valahára, tizenkét évvel később megvalósulhat. Minél többen óhajtjuk ezt, annál valószínűbb a híd mihamarabbi megépítése.

Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, az MKP frakcióvezetője