A városi testület elutasítja, a helyiek tiltakoznak, a beruházó mégis kitart a hulladékégető megépítése mellett. Röviden így lehetne összegezni a több mint egy éve tartó helyzetet a párkányi ipari parkba tervezett műanyag-feldolgozó ügyében. A Green Park Štúrovo nevű beruházással kapcsolatban a Magyar Közösség Pártja képviselői sajtótájékoztatót tartottak.

Az MKP Érsekújvári járási elnöke, Bolya Szabolcs a sajtótájékoztatón elmondta: továbbra is ellenzik a hulladékégető megépítését, és kiállnak a tavaly szervezett tiltakozás közel 8000 aláírója mellett.

A Green Park Štúrovo nevű beruházással kapcsolatban a Magyar Közösség Pártja képviselői arról tájékoztatták a sajtót, hogy Szigeti László, a helyi önkormányzat képviselője, valamint Zoltai Dániel, Komárom-Esztergom megyei képviselő 2017 októberében egy beadvánnyal fordultak az Európai Parlament petíciós bizottságához.

„Tolmácsoltuk azon véleményünket mindketten, hogy ez a tervezet ellentétes Szlovákia és Magyarország, valamint az EU környezetvédelmi szabályozásával, elsősorban az ide vonatkozó Európai Parlamenti és Tanács 2001/92/EU irányelvével, s az egyértelmű kérésünk az volt: az EP vizsgálja meg, hogy ez a beruházás összhangban van-e ezzel a bizonyos környezetvédelmi szabályozással“, mondta Szigeti László önkormányzati képviselő, az MKP Országos Elnökségének tagja.

A petíciós bizottság elnöke levélben tájékoztatta Szigeti Lászlót és Zoltai Dánielt, hogy beadványuk az EP eljárási szabályzata szerint elfogadható, s a petíciót továbbították az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságának is.

Környi Zoltán, az MKP Párkányi Helyi Szervezete elnökségének tagja részletezte a petíció beadásának folyamatát, s jelezte, hogy az EP petíciós bizottsága vélhetően május végén, június elején tűzi napirendjére az ügyet.

Zoltai Dániel, Komárom-Esztergom megye képviselője a sajtótájékoztatón elmondta: Esztergom kiemelt turisztikai térség, ezért döntöttek úgy, hogy nemzetközi fórumon is tiltakoznak a környezetszennyező üzem megépítése ellen. Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai és régiófejlesztési alelnöke szintén a fejlődő turizmus és szőlőtermesztés fontosságát emelte ki.

„Párkány városának el kell döntenie, melyik úton fog tovább haladni: az idegenforgalom és turizmus útján, amit szépen fejleszt már 20 éve, vagy pedig a hulladékgazdálkodás útján, amely nyilvánvalóan nagyon súlyos környezeti terhelést jelent a városnak és környékének. A kettő ugyanis együtt nem megy.“

Tavaly márciusban az MKP petícióját mintegy 7500 helyi és környékbeli lakos írta alá, a városi testület képviselői is egyöntetűen elutasították a beruházást. Ezek után a cég előbb visszavonta a szándékát, majd rövid időn belül új tervezettel állt elő. A Green Park Štúrovo elnevezésű beruházás kapcsán tartott közmeghallgatáson a lakosok most ismételten kifejezték nemtetszésüket.

Forrás: hirek.sk

Fotó: Sztruhár György