Az ipolykeszi kultúrházban vasárnap délután tartották a „Házasság hete” elnevezésű rendezvényt, melynek Németh Gabriella , a Magyar Közösség Pártja szociális, családpolitikai és egészségügyi alelnöke, illetve Stella Leontin, a katolikus egyház balassagyarmati kanonokja voltak.

„Éltető sodrásban” – így hangzik az idei évre választott mottó. A rendezvény szervezője az MKP helyi szervezete volt. A közönséget és az előadókat a házigazdák nevében Kosík Szilvia polgármester és Korcsok Anikó, az MKP helyei szervezetének elnöke köszöntötték. Az előadások előtt a résztvevők impozáns kultúrműsort láthattak. 

Németh Gabriella előadásának elején arról beszélt, milyen is egy családbarát ország. „A családbarát országban egyrészt megbecsülik, elismerik a felelős családokat, a közösségi köteléket. A családbarát ország jövője stabil alapokon áll, valódi megoldást tud nyújtani a demográfiai és gazdasági kihívásokra. A családbarát ország a mindennapok valamennyi területén biztosítja a családot támogató környezetet, legyen szó munkahelyről, hivatalról, szórakozóhelyről, fesztiválról” – mondta az MKP alelnöke. Ezt követően került górcső alá a magyarországi, illetve a szlovákiai helyzet, és mint kiderült, óriási a különbség. „2010-2017 között a magyar kormány széleskörű, gazdag családtámogatási rendszerrel olyan kedvező feltételeket teremtett a családalapításra, a gyermekvállalásra, valamint és a munka és a családi élet összeegyeztetésére, amely példaértékű a fokozatosan elöregedő Európa számára.” – érzékeltette a magyar kormány politikáját Németh Gabriella. Ezt konkrétumokkal is alátámasztotta. „2018-tól gyermekvállalás esetén mérséklik, vagy teljes egészében elengedik az édesanyák diákhitel tartozását, a diplomás anyuka GYED időtartamát 2 éves koráig kiterjesztik, a harmadik vagy további gyermeket vállaló családok jelzáloghitel-tartozását  gyermekenként 1–1 millió forinttal csökkentik.” És ott van az ún. köldökzsinór-program is, melyet a Felvidékre is kiterjesztettek. Ezzel szemben a családsegítő támogatások összege Szlovákiában aránylag alacsony, néhány formája 2011 óta nem emelkedett, illetve. csak a létminimum emelkedésének függvényében módosult. A tényleges emelések viszont nevetségesen alacsonyak, pl. 2018. január 1-től a családi pótlék 0,16 centtel, a szülői hozzájárulás másfél euróval, az adóbónusz 0,15 centtel emelkedett. Paradox helyzet állt elő például a gondoskodási hozzájárulás esetében. Amikor országszerte kevés a bölcsődei és óvodai férőhely, akkor a gyermek állami, önkormányzati, vagy magán intézményekben történő elhelyezésnél 280,00 €-t kap a szülő, míg ha a nagyszülő vállalja a gyermek ellátását, az csak 41,00 € támogatásra jogosult. „Szlovákia szociális politikáján belül több ilyen érthetetlen, ellentmondásos és minden logikát nélkülöző rendelkezéssel, intézkedéssel találkozhatunk. Ezért a Magyar Közösség Pártja már több éve sürgeti a rendszerszerű változásokat, az olyan szociális politikát érintő törvények, illetve. törvénymódosítások kidolgozását, amelyek a családokat valóban segítenék, és nem csak kijelentések formájában támogatnák a rászorulókat, hanem valós segítséget jelentenének” – hangsúlyozta az MKP szakpolitikusa.
 

Stella Leontin Atya emlékeztetett arra, hogy a házasság szerepére már a Biblia felhívja a figyelmünket, és azt is egyértelműsíti, hogy az alatt a férfi és nő közötti önkéntes szövetség, kapcsolat értendő. A plébános számos életpéldával mutatott rá a család szerepére, és elsősorban a szeretet fontosságára. Ez utóbbiról viszont tudatosítanunk kell, hogy szeretetet adni elsősorban nem annak kell, aki megérdemli, hanem annak, aki annak hiányában szenved.

A szervezők bíznak abban, hogy jövőre is méltó módon tudják köszönteni a házasság hetét, és mivel az idei már a második ilyen rendezvény volt, akár hagyományt is teremthetnek. (on)