Menyhárt József egy bejegyzést tett közzé.

Miután az elmúlt években a kormányok adókedvezményekkel és állami segítséggel tömték ki, most zsarolósra fogja a Samsung: vagy megengedik neki, hogy olcsó külföldi munkaerőt alkalmazzon, vagy távozik – szólnak a sajtóhírek.

Pofátlanság! Ha a multinacionális cégek itt akarnak vállalkozni, be kell tartaniuk a jogszabályokat, és BECSÜLETESEN meg kell fizetni az alkalmazottakat. Akkor találnak majd munkaerőt is.

Ha a hazaiak helyett több ezer szerb és ukrán vendégmunkással tölthetnék fel a csarnokokat, teljesen abszurd helyzet állna elő:
1. amikor betelepültek a nagy cégek, különleges bánásmódban részesültek és óriási kedvezményeket kaptak, amikről a hazai kisvállalkozók nem is álmodhattak.
2. Később sem akartak a közösbe fizetni, további adószabadságokért kilincselnek.
3. Trükkökkel lapátolják ki a nyereséget, de eddig legalább azzal nyugtathattuk magunkat: polgárainknak adnak munkát.
4. Most már ez sem igaz, sok esetben a törvényeket megkerülve vagy kijátszva hoznak aprópénzért alkalmazott külföldieket. És még többet akarnak!

Sajnos a mostani eset nem egyedi, és látszik, a kormányzatnak semmilyen elképzelése sincs arról, mit kellene kezdeni a problémával. Hiába nő a GDP, a hazai munkavállalók bére még mindig fényévekre van a nyugati kollégáikétól, pedig többet dolgoznak, éjszakai, hétvégi műszakokban. Ehelyett állandóan azt halljuk, nincs munkaerő és az emberek nem akarnak dolgozni, meg követelőznek, így külföldi munkásokra van szükség. Nem igaz: emberi fizetésekre van szükség és munkapiaci stratégiára, konkrét lépésekre!