Az egy hónapja tartó kormányválság ma újabb szakítópróbához ért. A koalíció két tagja szokásos arroganciájával kezelte az ellenzék legitim kezdeményezését.

A mai parlamenti ülés túlmutat Ján Richter ügyén. A szociális ügyi miniszter jó ideje megérett a leváltásra – a nevéhez köthető botrányok sora mindenki által ismert.

Robert Fico a Smer miniszteréről szóló szavazást többször is kormányával szembeni bizalmi szavazásként jelölte meg. Ezzel elismerte, hogy a koalíciós szerződés felmondása óta folyamatosan félrevezették a választókat, amikor is a Most-Híd elnökével felváltva próbálták nyugtatni a közvéleményt.

A jelenlegi kormány megalakulása óta legitimitási problémával küzd – a választók az eredeti négyes koalícióból legalább két pártnak nem egy ilyen koalíció megkötésére adtak mandátumot. Az egyiket megszűnéssel büntették, a másik a túlélésért küzd.

A mai szavazás tökéletes képet adott arról, hogy a kormány teljes mértékben elvesztette legitimitását. A koalíciót alkotó három párt közt olyan kibékíthetetlen ellentét feszül, amely normális esetben ellehetetlenítené a további együttműködést, ennek ellenére az SNS egyelőre kapitulált Fico előtt.

A kormány válasza újabban mindenre „az EU maghoz” tartozás, bármit is jelentsen e fogalom. Az uniós kutatási-fejlesztési támogatások „lenyúlása” nemhogy a maghoz nem viszi közelebb az országot, de még a héjtól is eltávolítja, hiszen esősorban a fiatal értelmiséget fosztja meg az előmenetel lehetőségétől. Az a miniszterelnök, aki saját minisztereit akkor sem hívja vissza, amikor azok nyilvánvaló törvénysértéseket követnek el, nem Európa közepe, hanem a szakadék széle felé kormányozza az országot.

Egy velejéig korrupt rendszer fenntartása, ahogy a belső viszállyal terhelt kormány sem szolgálhatja az állam érdekeit.

 

(Foto: Foto N - Tomáš Benedikovič)